Traceurs.ro

Conditie fizica => Conditionare => Topic started by: wutang on July 28, 2012, 05:02:59 PM

Title: Stretching si Incalzirea
Post by: wutang on July 28, 2012, 05:02:59 PM
Esti confuz ?
Se pare ca s-a creeat o confuzie despre cum ca stretchingul ar fi o parte din incalzire iar unii cred ca trebuie evitat cu orice pret.

Ce are stiinta de spus in asta?

Majoritatea studiilor pe care le-am citit incercau sa informeze lumea despre beneficiile stretchingului in evitarea accidentarilor. Aceasta este o greseala si o neintelegere cum ca stretchingul ar fi folosit ca o tehnica de prevenire a accidentarilor.
Efectele stretchingului in performantele psihice si de prevenire a accidentarilor este ceva ce pur si simplu nu poate fi masurat stiintific . Desigur se poate masura efectele asupra flexibilitatii cu un singur test " intinde si atinge " , dar apoi pentru a determina cum stretchingul afecteaza performantele atletice si evitarea accidentarilor este aproape imposibil.
Momentan nu s-au facut destule cercetari stiintifice iar cele ce s-au facut nu sunt destul de sumare.

Marea confuzie.

Confuzia dintre stretching si incalzire duce la eliminarea stretchingului in totalitate la unele persoane. Stretchingul este o parte importanta din incalzire dar nu este incalzirea in sine.

Stretching. ( Doar o parte a incalzirii)

Sa nu crezi ca daca ai facut cateva exercitii de stretching constitui o incalzire si nici viceversa.
Identifica componentele unei incalziri eficiente si sigure apoi executale intr-o ordine corecta .
Tine minte , stretchingul este doar o parte din incalzire si locul lui in incalzire este specific si depinde de alte componente.

1. Incalzirea generala .

Aceasta prima faza a incalzirii consta in accelerarea ritmului respiratiei si marirea numarului batailor inimii. Aceste cresteri se obtin prin 5-15 minute de alergarea usoara /bicicleta/scari ,etc.

2. Stretchingul static.

Urmatoarele 5-15 minute vor fi folosite pentru intinderea tuturor muschilor/tendoanelor marilor grupe musculare.

3. Incalzirea specifica.

In aceasta faza a incalzirii sportivul se va axa pe exercitii care il vor pregati pentru cerintele sportului pe care il practica. 5-15 minute.

4.. Stretchingul dinamic.

Acest tip de stretching implica intinderea tendonului sau grupei musculare la care lucrezi prin balansare. Astfel forta balansarii depaseste limitele impuse de tendon sau muschi . Acest tip de stretching nu trebuie executat niciodata necontrolat.

Concluzia.

Deci ce concluzie putem trage ?
Stretchingul este benefic atunci cand este efectuat corect. Ca si oricare alta activitate , stretchingul are reguli si limite pentru a se asigura ca este sigur. Stretchingul efectuat incorect poate fi foarte periculos si daunator organismului.
Cel mai bun rezultat pe care il poti obtine din stretching impotriva accidentarilor este sa il combini cu alte tehnici de impiedicare a accidentarilor si exercitii de conditionare.