Author Topic: Calirea organismului  (Read 5190 times)

wutang

 • Global Moderator
 • Dependent
 • *****
 • Posts: 398
 • No pain... No gain
Calirea organismului
« on: July 28, 2012, 04:55:33 PM »
Organismul uman trebuie sa se adpateze permanent modificarilor mediului ambiant: varietatii de temperatura, umiditate, miscarea aerului, variatii ale radiatiilor solare.

Capacitatea de adaptare a organismului este diferita de la un individ la altul, dar ea poate fi crescuta prin metoda de calire. Calirea organismului este absolut necesara in cazul sportivilor, deoarece activitatea acestora se desfasoara de multe ori in conditii de mediu nefavorabile ? frig, ploaie, vant, soare puternic ? care in cazul care organismul sportivilor nu are capacitatea necesara unei bune adaptari la aceste conditii nu poate rezista solicitarilor, rezultatele din concursuri sunt slabe, existand chiar perilcolul unor imbolnaviri sau accidente.


Calirea este metoda prin care se realizeaza marirea rezistentei generale a organismului fata de variatiile bruste ale mediului extern fata de imbolnaviri. Pentru calirea organismlui se folosesc factorii naturali: aerul, apa si radiatiile solare, aplicate dupa anumite principii si reguli.


Prin calire, organismul se deprinde sa reactioneze in mod adecvat la conditiile externe variabile fara sa aiba loc tulburari ale celor mai apropiate functii. Calirea mareste capacitatea de munca a organismului, lucru deosebit de important pentru activitatea sportiva, deoarece activitatea musculara se desfasoara chiar si in conditii nefavorabile de mediu.

Calirea organismului are la baza formarea unor reflexe la actiunea repetata a excitantilor veniti din mediu extern, aplicati intr-o anumita ordine si avand o anumita intensitate.

Cei mai ectivi si mai adecvati excitanti fizici pentru realizarea calirii sunt caldura, frigul, radiatiile solare si apa.

In legatura cu calirea se deosebesc doua actiuni: masurile de calire si gradul de calire.


Masurile de calire reprezinta folosirea factorilor naturali intr-un anumit fel, pentru ca temperatura, umiditatea, miscarea aerului, radiatiile solare, apa, ca excitanti ai organismului, sa-i imbunatateasca actiunea de adapatare la conditiile variabile ale mediului, solicitand in special functia de termoreglare.


Gradul de calire este starea in care ajunge organismul dupa aplicarea masurilor de calire, este deci gradul de antrenament, in special al sistemului de termoreglare, de a reactiona prompt si adecvat la factorii meteorologici de intensitate, durata si frecventa, variabila mai ales la varialtiile bruste ale acestori factori de mediu extern.


Dupa cum am mentionat, masurile de calire necesita in primul rand functia de termoreglare a organismului. Organismul are capacitatea de a-si mentine o temperatura interna aproape constanta, chiar daca este expus la variatii ale factorilor fizici externi care influienteaza termoreglarea.

Caldura organismului este rezultatul a doua procese opuse, care in conditiile conforului termic ? si deci ale vietii normale si activitatii cu randament maxim ? sunt egale cantitativ la producerea caldurii in organism si pierderea de caldura.

Organismul pierde caldura prin urmatoarele mecanisme biofizice:

 • convectie = schimbul de caldura intre corp si aerul inconjurator sau apa
 • conductie = schimbul de caldura intre corpul uman si alte corpuri solide cu care vine in contact direct
 • evaporare = absorbtia de caldura de la organism, necesara evaporarii transpiratiei
 • radiatie calorica = schimbul de caldura intre organism si corpurile din vecinatate


Calirea corpului trebuie sa se efectueze tinandu-se cont de anumite principii, care se aseamana cu cele ale antrenamentului sportiv, deoarece calirea este considerata un antrenament al sistemului termoreglator.


Principiile calirii sunt:
 • gradiatia
 • continuitatea
 • variatia intensitatii
 • diversitatea mijloacelor de calire
 • individualizarea mijloacelor de calireGradiatia. Aceasta se realizeaza prin folosirea gradata a factorilor de mediu, atat ca intensitate, cat si ca durata de expunere. Calirea se incepe deobicei in sezonul cald, in conditii de solicitare mai putin intensa a organismului din partea factorilor de mediu extern. In acelasi timp cu cresterea treptata a intensitatii factorilor de calire creste treptat si durata de expunere (se incepe cu cateva minute). Daca intensitatea unui excitant nu se mareste progresiv, el devine insuficient pentru a mari gradul de calire. In schimb, expunerea abuziva ca durata, de la inceput are efecte negative.Continuitatea. Corpul trebuie calit sistematic, continuu, incepand din copilarie, in fiecare zi, pana la varsta inaintata. Expunerea sisitematica duce la formarea reflexelor conditionate de adaptare, cu efecte favorabile sau chiar a unor modificari morfologice adaptive. De exemplu, influienta frigului, repetata timp indelungat, duce la ingrosarea stratului cornos al pielii, datorita careia conductibilitatea termica a lui scade si odata cu ea scade si pierderea de caldura a organismului.

Intreruperea calirii pe o perioada mai mare de timp duce la reducerea gradului de calire prin stingerea reflexelor conditionate care scad gradul de antrenament al sistemului termoreglator. Reluarea calirii trebuie facuta gradat.Variatia intensitatii. Dupa ce s-a realizat un oarecare grad de calire, organismul trebuie obisnuit cu influenta unor excitanti de intensitate variabila si cu o durata de timp diferita, fie printr-un timp mai indelungat de expunere la factorii de calire, fie printr-un timp mai scurt, dar repetat, in conditii variate de mediu; de exemplu expunerea alternativa la cald si rece. Corespondentul acestui principiu in cadrul antrenamentului sportiv este principiul alternarii eforturilor.Variabilitatea mijloacelor de calire. Pentru a se realiza un grad ridicat de calire trebuie sa se foloseasca factori mai diversi si mijloace cat mai variate. De exemplu, bai de aer, de apa si de soare in acelasi timp; proceduri cu apa, expunere la aer cald si rece, uscat si umed, vand si ploaie, combinatii astfel de factori simultan cu practicarea exercitiilor fizice si sportului in aer liber, conditii meteorologice variate. Gimnastica de dimineata in aer liber, urmata de proceduri de calire prin apa, practicarea turismului, a inotului in aer liber, a schiului, a jocurilor sportive in aer liber etc., ofera un grad ridicat de calire, prin combinarea unor factori diversi de mediu. Acestui principiu ii coresunde in antrenamentul sportiv principiul multilateralitatii.

 

Individualizarea mijloacelor de calire. La fel ca in antrenamentul sportiv unde, pentru obtinerea unor rezultate bune, efortul este individualizat, si in procesul de calire mijloacele de calire trebuie individualizate in functie de particularitatile subiectului: tip de sistem nervos, varsta, sex, stare de sanatate etc. Nu toti oamenii suporta la fel actiunea soarelui, a apei sau a aerului rece. Acest lucru depinde de particularitatile individuale si de pregatire prealabila a organismului. Individualizarea trebuie facuta mai ales la copiii mici, la care sistemul termoreglator nu functioneaza pefect, precum si la oamenii varstnici, la care toate functiile vitale se adapteaza mai greu la actiunea factorilor de mediu.Sursa : www.referatele.com
Develop your body, your mind and your spirit , follow your  way 
Parkour: hard work over time to accomplish skill
Learn the form, seek the formless, hear the soundless. Learn it all, now forget it all. Learn the way, now find your own way.
You have to take it as it happens, but you should try to make it happen the way you want to take it.
- Old German proverb
The individual who is best prepared for any occupation is the one ... able to adapt himself to any situation.
- Mortimer Smith
‎"Without knowledge, skill cannot be focused. Without skill, strength cannot be brought to bear and without strength, knowledge may not be applied."
- Alexander the Great's Chief Physician
If I can do this, I can do anything