Conditionarea este fara indoiala fundatia miscarii sigure si a antrenamentului in aer liber.
Esentiala in prevenirea accidentarilor si a altor probleme pe termen lung, oricine trebuie sa faca din conditionare o prioritate mai mare decat practica Parkour-ului. Conditionarea este cea care ne permite sa practicam Parkour pe termen lung.
Conditionarea in Parkour poate fi definita in mai multe feluri. Poate fi exersarea miscarilor de Parkour care nu exercita stress (sau cat mai putin stress) asupra corpului, repetate de foarte multe ori. De exemplu sarituri de precizie de 2m repetate de 50 de ori.
Dar se poate si disocia de Parkour pentru a deveni o practica mai degraba de fitness normal. Exercitii obisnuite includ alergarea, tractiunile, genoflexiunile, flotarile, etc si direct legate de muschii care vor fi folositi.
In general, miscarile individuale nu ajuta la fel de mult ca miscarile care implica folosirea mai multor muschi in acelasi timp.
In Parkour (practic, nu antrenament) nu exista miscare care sa solicite un anume muschi, iar cele mai multe miscari implica coordonarea intregului corp. Antrenamentul mai putin specific este cheia pentru conditionare in Parkour.
Una dintre misconceptiile sportive este ca un sportiv este si ramane in forma jucandu-se in sportul lui, sau doar participand regulat la activitati sportive. Daca va doriti un nivel stationar de performanta si abilitate consistenta in executarea catorva miscari, atunci doar antrenamentul specific va va asigura acest lucru .
Totusi, daca doriti eficienta, progres constant si abilitati echilibrate, trebuie sa aveti un program de conditionare valabil de la inceputul pana la sfarsitul anului (si iarna, si toamna, si cand ploua, si cand e frig) .
Ideea de baza in conditionare este stress-ul. Nu stress-ul mental, ci stress-ul adaptiv al corpului. Sportivii trebuie sa isi supuna corpurile la anumite cantitati de stress pentru a-si mari capacitatile fizice.
Componentele fitness-ului :- Puterea : capacitatea muschilor de a exercita forta contractandu-se impotriva unei rezistente ( retinand un obiect sau persoana)
- Forta : capacitatea de a exercita instantaneu contractii musculare maxime intr-o serie exploziva de miscari (Sarituri sau start in sprint)
- Agilitatea : abilitatea de a executa o serie de miscari explozive intr-o succesie rapida in directii opuse (zig-zag sau miscari bruste)
- Echilibrul : abilitatea de a controla pozitia corpului, fie stationar sau in miscare
- Flexibilitatea : abilitatea de a face miscari fara a fi impiedicat de tesut in exces (grasime sau muschi).
- Enduranta locala a muschiului : abilitatea unui singur muschi de a functiona in conditii de solicitare continua ( de exemplu pedalarea sau vaslirea)
- Enduranta cardio-vasculara : abilitatea inimii de a aduce sange la muschi si abilitatea lor de a-l folosi. Cel mai bun exemplu este maratonul .
- Enduranta fortei : abilitatea unui muschi de a executa un numar maxim de contractii succesive.
- Coordonarea : abilitatea de a integra toate cele de mai sus pentru realizarea unei miscari eficiente.
Din toate cele 9 elemente ale fitness-ului, calitatile respiratorii cardiace sunt cele mai importante pentru a fi dezvoltate deoarece ele imbunatatesc toate celelalte componente ale ecuatiei conditionarii.