Author Topic: Stretching, Secretul Flexibilitatii  (Read 2675 times)

wutang

  • Global Moderator
  • Dependent
  • *****
  • Posts: 398
  • No pain... No gain
Stretching, Secretul Flexibilitatii
« on: July 28, 2012, 05:02:19 PM »
Ca sa puteti spune ca sunteti cu adevarat in forma, pe langa forta si rezistenta la efort, trebuie sa aveti si o flexibilitate cat mai buna. Flexibilitatea este definita ca amplitudinea maxima de miscare la nivelul unei articulatii, care poate fi atinsa la un moment dat.
Aceasta caracteristica a structurilor elastice ale organismului poate fi imbunatatita prin exercitii de stretching. Stretchingul este un complex de exercitii de intindere, care are capacitatea de a ameliora flexibilitatea si mobilitatea organismului.
In unele cazuri, masa musculara foarte bine dezvoltata (cum este cazul culturistilor, halterofililor si a altor sportivi) poate fi un factor limitativ pentru ameliorarea flexibilitatii, deoarece este redusa amplitudinea miscarii la nivelul unor articulatii (de exemplu, o persoana cu muschii posteriori foarte bine dezvoltati nu va reusi sa faca o flexie completa din genunchi). Acest lucru nu inseamna ca o persoana cu musculatura mai bine dezvoltata nu ar trebui sa faca stretching, ba din contra, exercitiile de intindere il vor ajuta sa obtina mai rapid rezultate. De altfel, nu exista sport in care stretchingul sa nu isi gaseasca utilitatea. Cele doua forme de antrenament se completeaza reciproc si nu fac decat sa mareasca capacitatea de performanta fizica.
La antrenamentu cu greutati, musculatura este solicitata intens si se instaleaza oboseala; muschii raman intr-o stare de tensiune, manifestata printr-o usoara contractura. In interiorul muschilor este acumulat acid lactic si alti produsi metabolici. Stretchingul static ajuta la eliminarea acidului lactic si a celorlalti metaboliti. In plus, in urma efortului intens, la nivelul tesuturilor se produc mici leziuni care se vindeca in 1-2 zile; in procesul de vindecare apar cicatrici microscopice care cumulate pot reduce din capacitatea de alungire a tesuturilor (mai ales tesutul conjunctiv). Stretchingul previne aceasta scurtare, de aceea se recomanda sa fie executat imediat dupa terminarea unui antrenament de forta.


Stretchingul si procesul de revenire dupa efort (cool down)

De mult timp a fost remarcata valoarea miscarilor de stretching atunci cand sunt efectuate dupa incheierea unui antrenament, oricare ar fi sportul pe care il practicati sau chiar in timpul acestuia, de exemplu intre seriile de repetari pentru exercitiile cu greutati.
Imediat dupa un antrenament sportiv urmeaza faza de cool down (revenire la starea de calm, stare de echilibru biologic si psihologic), care trebuie sa dureze in medie 10-15 minute pentru un antrenament de 90 de minute. Aceasta faza este foarte importanta pentru ca favorizeaza procesele metabolice de refacere si ajuta la eliminarea mai rapida a acidului lactic din muschi. Stretchingul favorizeaza revenirea la normal a tonusului muscular, relaxand musculatura solicitata de efort. Fiecare pozitie trebuie mentinuta 20-30 secunde si vor fi vizate toate grupele musculare.
Va sfatuiesc sa invatati exercitii de stretching pentru fiecare grupa musculara, fiindca veti constata cat de utile va sunt.

Beneficiile stretchingului

Exercitiile de stretching efectuate dupa o metoda corecta au mult mai multe efecte asupra organismului decat o simpla ameliorare a flexibilitatii:
- imbunatateste performantele fizice generale ale organismului
- amelioreaza capacitatea de invatare si efectuare a miscarilor complexe
- cresc capacitatea de relaxare fizica si mentala
- dezvolta capacitatea de constientizare a propiului corp
- reduc riscul de accidentare la nivelul articulatiilor, muschiilor si tendoanelor
- reduc tensiunea si durerea musculara dupa efort
- amelioreaza mobilitatea prin stimularea producerii de lichid sinovial (in articulatii) si a elementelor ce intra in compozitia tesutului conjunctiv


Cateva video-uri:

Static stretching

Fitness online with Fitness Activator "stretch episode"

Master KANG, Shin Chul: stretching exercises
Develop your body, your mind and your spirit , follow your  way 
Parkour: hard work over time to accomplish skill
Learn the form, seek the formless, hear the soundless. Learn it all, now forget it all. Learn the way, now find your own way.
You have to take it as it happens, but you should try to make it happen the way you want to take it.
- Old German proverb
The individual who is best prepared for any occupation is the one ... able to adapt himself to any situation.
- Mortimer Smith
‎"Without knowledge, skill cannot be focused. Without skill, strength cannot be brought to bear and without strength, knowledge may not be applied."
- Alexander the Great's Chief Physician
If I can do this, I can do anything