Se spune deseori ca cel mai dificil pentru un free-runner este antrenamentul pe ploaie.
Majoritatea, in special incepatorii, dau inapoi la vederea norilor gri sau la simtul vanturilor mai reci, se duc acasa si asteapta o alta zi mai frumoasa pentru antrenament.
Un punct de vedere raspandit in comunitatea Parkour este cel conform caruia lunile de iarna sunt doar pentru antrenament "in-door" , fitness si pregatire generala pentru acele 3-4 luni pe an in care antrenamentele afara sunt o adevarata placere, iar in conditii adverse, sa se opreasca antrenamentele sperand la o ora sau doua cu vreme mai buna pentru un scurt antrenament.
Chiar trebuie sa fie asa ? In nici un caz ! In realitate, daca asa ati gandit pana acum, ati pierdut mult - nu doar cateva luni de antrenament (perioada iernii ) dar si o ocazie unica de a explora zone ale Parkour-ului care de cele mai multe ori raman ne-explorate. Venirea iernii nu trebuie sa insemne neaparat si incetarea antrenamentelor, ci, daca sunt abordate corect si cu putina precautie, conditiile dificile ale vremii pot oferii provocari noi prin care putem sa progresam, sa invatam si sa ne imbunatatim tehnica la fel de consistent ca si in lunile de primavara/vara/toamna.
Cheia succesului este de a nu vedea vremea in termeni de buna sau rea. Perspectiva limitata care rezulta va lasa la mila unei variabile incontrolabile , ceea ce trebuie evitat de orice free-runner. Nu exista vreme buna sau rea, exista doar vreme. Exista in multe forme, se poate schimba des (ca femeile), si da, intredevar, unele conditii sunt mai indicate pentru anumite activitati.
Totusi, individul cu adevarat adaptabil vede diferitele tipuri de vreme ca si diferite tipuri de obstacole, ca si ziduri de diferite inaltimi sau distante de diferite marimi, sau chiar si ca noi si ne-explorate obstacole. Pe scurt, vede aceste capricii ale vremii ca pe oportunitati, nu ca pe bariere.
Un respect sanatos pentru natura Desigur, sunt aspecte care trebuie luate in seama cand ne antrenam in conditii adverse. Acestea sunt in mare parte lucruri care tin de bunul simt (gen - nu incercati un speed pe o bara inghetata ) dar se merita sa le revizuiti si sa tineti seama de ele. Adaptarea la vreme este exact aceasta - adaptare : inseamna a continua ca de obicei indiferent de conditii. Trebuie pur si simplu sa iti creezi un traseu in functie de mediul existent si sa fii precaut atunci cand trebuie.
Deasemenea, antrenamentul in frig si umezeala poate fi extrem de revigorant (daca ai cohones) si pe deasupra, un adevarat test al dedicarii si angajamentului tau. Atata timp cat il gestionezi corect si respecti pericolul si variabilele vremii, un astfel de antrenament poate fi deosebit de placut.
Factorul FRIG Se stie din experienta ca frigul moderat mareste de fapt performanta. Pe de alta parte, frigul extrem poate diminua performanta iar expunerea indelungata la frig poate fii fatala daca se instaleaza hipotermia (scaderea temperaturii interna a corpului).
Spre deosebire de capacitatea omului de aclimatizare la caldura, omul nu dispune de abilitati de adaptare la frig, exceptie facand toleranta mentala. In consecinta, este ABSOLUT CRUCIAL sa va mentineti temperatura constanta a corpului in timpul antrenamentelor de iarna. Muschii si ligamentele trebuie incalzite si mentinute la o temperatura constanta pentru a evita accidentarile.
Fraza cheie aici este "infofolirea" (si nu mai radeti , ca asa e ) deoarece tricourile si puloverele echipate retin caldura naturala a corpului aproape de piele, mentinand o temperatura constanta si apropriata. Materialul imbracat direct peste piele trebuie sa fie facut dintr-un material care sa permita oxigenarea (cum ar fi polypropilena - google ca nici eu nu stiu ce e aia), materiale care sa absoarba umiditatea transpiratiei, ne-permitand racirea acesteia pe piele.
Acoperiti-va capul si mainile in conditii de frig extrem si purtati sosete groase si incaltaminte adecvata, deoarece majoritatea caldurii se pierde prin extremitatile corpului. Evitati materialele din bumbac deoarece acesta se uda repede ( + frig = raceala, gripa, hipotermie, moarte). La exterior, preferati un material impermeabil pentru a va feri de ploaie sau umiditate.
Cu toate acestea, evitati supra-incarcarea cu haine deoarece exceritiul fizic va va incalzi considerabil - in general, pe timp de iarna, imbracati-va ca pentru o temperatura cu 20 de grade mai mult decat este in realitate.
Evitati sa alergati pe suprafete tari care ar putea fi acoperite de polei sau gheata, preferati zapada daca exista deoarece confera tractiune sporita (si facem raliuri cu derapaje si burn-out ). In conditii de frig EXTREM, umiditatea se apropie de zero si cantitati mari de fluide se pierd prin vapori exhalati, deci, este imperativ sa va mentineti hidratati pentru a asigura o buna functionare a muschilor si o recuperare rapida a acestora dupa antrenament. Se recomanda o bautura bogata in carbohidrati deoarece va va ajuta sistemul imunitar si ca bonus, va preveni degeraturi sau cazuri mai grave.
La temperaturi scazute, incalzirea si "worming-down" sunt de doua ori mai importante , deci se va afecta cu atat mai mult timp. De preferinta, incalziti-va in casa inainte de a iesi afara si evitati statul degeaba (prietenii stiu de ce, si care sunt aia )
Vantul este iarasi un factor ce trebuie luat in considerare atunci cand va imbracati , atant vantul natural cat si curentii de aer creati in momentul sariturilor si a diverselor miscari (Satan tata, la viteza ta...pinguin te vad ).
Toate acestea va vor duce la sesiuni de antrenamente mai scurte, mai compacte si mai intense pe perioada anotimpului rece, ceea ce nu este neaparat un lucru rau.
Apa , Neaparat APA ! Nu trebuie doar sa suporti ploaia insasi, dar trebuie deasemenea sa retii ca la temperaturi scazute, apei ii ia mai mult timp sa se evapore, si deci, suprafetele raman "umede" si alunecoase mult timp dupa oprirea unei ploi. Verificati orice material cu care intrati in contact, in special metal, barele de fier sunt dezastrul perfect, ca si zidurile de marmura sau inghetate.
Purtati incaltaminte cu o aderenta BUNA. Cum este si normal, timpul efectiv in care veti alerga va fi diminuat considerabil , asadar puteti sacrifica greutatea pentru o aderenta sporita. Reglati-va distanta si ritmul alergarii in functie de conditiile de afara. Majoritatea accidentarilor pe timp de iarna sunt rezultatul incaltarii neadecvate, gheata si polei. Daca sunteti nevoiti sa alergati in astfel de conditii, incetiniti viteza si ritmul si aveti grija unde calcati (sa nu dati peste Lucky )
Dupa un antrenament in conditii de umiditate crescuta, schimbati-va hainele cat mai repede - hainele ude va vor cobori temperatura corpului foarte repede. In conditii ideale, ar trebui sa va schimbati hainele inainte de a va relaxa dupa antrenament. Daca locul antrenamentului este departe de casa, luati-va haine de schimb la voi pentru a va schimba imediat dupa antrenament.
Pregatire minutioasa, atentie sporita si dozarea efortului in timpul antrenamentului, veti fi astfel pregatiti sa mentineti un ritm constant. Luati in considerare ceea ce va prezinta natura - invatati sa va adaptati conditiilor si nu vor exista motive pentru care nu veti putea progresa, indiferent de conditia vremii.
Oportunitatea in adversitate Pe langa faptul de a se antrena in conditii adverse, exista o latura pozitiva continuand antrenamentele in lunile de iarna. Intr-un sens imediat si real, sunteti pus in fata unui mediu total diferit, si asta fara a calatorii sau a platii. Acoperit de zapada, stropit de ploaie, brizat de vant sau umbrit de nori (adica varza complet) mediul isi schimba complexitatea fata de zilele insorite si calde, inca o data, nefiind neaparat un lucru rau - doar diferit. Si nu este oare un scop al Parkour-ului de a se misca eficient si cu succes in ORICE mediu si peste ORICE teren ? Asa ca vedeti acest anotimp ca pe o oportunitate de a excela intr-un mediu nou, adaptati-va si invingeti !
Articolul original in engleza [click me]