Mitul talentului
?Mama imi spunea : Daca vei fi soldat, vei deveni general, daca vei fi preot, vei fi Papa.?
In schimb, am fost un pictor, si am devenit Picasso.
Un prieten mi-a spus odata ca ? Secretul profesionistilor este ca ei se antreneaza in secret?.
Pentru o vreme, aceasta afirmatie mi s-a parut destul de corecta : Profesionistii au o performanta optimizata, iar aceasta optimizare este foarte ravnita de multi ? ar fi si normal ca aceasta metodologie de antrenament sa fie pastrata in secret.
Dar metodologiile de antrenament apartin atletilor de talie mondiala, nu a spectatorilor, nu a entuziastilor. Majoritatea oamenilor ? daca sunt suficienti de motivati, si daca nu se ascund in spatele unor scuze penibile, dand vina pe mostenirea genetica, vor dori sa stie secretul care ii desparte pe profesionisti de ei. Adevaratul ?secret? al celor mai buni, celor mai rapizi, celor ?talentati? nu este deloc un secret, este mai degraba un adevar mai greu de acceptat decat inzestrarea genetica. Si multi nu vor accepta raspunsul din cauza a ceea ce cere : devotament deplin, intr-o forma regulata, consistenta, si indefinita de antrenament. Iar practica autentica cere devotament.
Profesionistii SE ANTRENEAZA. Si se antreneaza consecvent si indefinit. In alte cuvinte, sunt devotati in ceea ce fac.
Oamenilor le place sa spuna ca nu se antreneaza (sau se pregatesc, sau invata). Iar apoi se asteapta ca performanta lor mediocra sa fie cu atat mai impresionanta ? ca doar nu au facut nimic, si deja sunt mediocrii. Sau dau exemplu un erou, spunand ca nici el nu se antreneaza, ca doar are TALENT. Insa adevarul este ca oricine care ajunge recunoscut pe plan mondial in orice domeniu, inseamna ca si-a dedicat o buna parte din viata acelui domeniu ? deobicei in detrimentul la orice altceva. Se poate sa nu spuna ca ?se antreneaza? sau ca ?practica? , cuvintele nu au importanta, tot ce conteaza este timpul petrecut antrenandu-se.
?Antrenament? si ?practica? nu sunt ghiduri lineare universale. Antrenamentul adevarat inseamna sa te dedici intregului process, sa incepi un program de antrenament si sa il execute riguros, chiar si cand esti oboist, chiar si cand nu ai chef sau nu vrei, si cand e prea cald, sau prea frig, sau prea greu.
Oamenii si-ar dori sa aiba talent. Ar fi un bilet gratuit care i-ar scapa de multa munca si i-ar duce direct la miscarile acelea care atrag publicul. Insa talentul nu exista. Talentul nu va aduce rezultate, antrenamentul si devotamentul le aduc.
Oare Picasso a fost talentat din nastere si predestinat sa devina un geniu artistic ? Sau oare a fost inzestrat cu abilitatea de a fi un geniu in orice domeniu ? A fost oare pruncul nou nascut un pictor cu talent inascut, sau doar incapatanat ?