Author Topic: Antrenament si cunoastere  (Read 1275 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Antrenament si cunoastere
« on: July 24, 2012, 12:41:23 AM »
Urmatorul articol este constituit din fragmente dintr-un articol referitor la Aikido.
Cu totii cred ca am observat ca exista unele asemanari intre artele martiale si Parkour , in special la nivel mental ,lucru recunoscut de David Belle.
Parkour-ul se aseamana cu artele martiale , in conceptii, idei si stare de spirit.


Si deci iata cat de adevarat este :



Antrenamentul are aspecte fizice si mentale. Partea fizica implica pregatirea pentru evidentierea fortei fizice ascunse. Structura fiziologica a corpului omenesc este astfel alcatuita incat permite producerea unei forte (efort) egala cu aproximativ de trei ori forta normala a unei persoane (cam de aceeasi greutate).

Manifestarea constanta a acestei "super puteri", totusi, este imposibila din punct de vedere fiziologic si ar duce la distrugerea tesuturilor corpului.

Puterea in imprejurari normale este limitata fiziologic, aceasta devenind masura puterii normale a unei persoane. De aceea, in situatii de urgenta, spre exemplu intr-un incendiu, daca cineva cara obiecte grele, cum ar fi o comoda cu sertare, pe care nu le poate cara de obicei, nu inseamna ca este un miracol. Mai curand este o providenta a naturii, un efort de scurta durata a corpului pentru a face ceea ce trebuie. Un astfel de efort nu poate fi sustinut, ducand in scurt timp la distrugerea tesuturilor.

Sa consideri aceste lucruri ca pe niste abilitati speciale este un nonsens.

In medicina moderna sportiva este aplicata metoda intervalelor. Muschii sunt capabili sa-si mentina conditia cand se aplica un efort (cantitate de exercitii) de 30%. O cantitate mai mica de atat conduce la o slabire a muschilor. Doar cand se aplica un efort de la 60% la 80% muschii se dezvolta.

Daca se aplica constant un efort mai mare decat atat tesuturile musculare se distrug. Perioadele de repaos sunt necesare, dezvoltarea muscular? fiind astfel accelerata prin alternanta repetata de efort si repaos. Dezvoltarea musculara se face gradat iar depasirea limitelor conduce la rezultate contrare, exceptand cazurile indivizilor exceptionali.
Bineinteles ca exista diferente datorate varstei, puterii fizice, structurii scheletului si dimensiunilor corpului. Spre exemplu, muschii dezvoltati prin antrenamente regulate de culturism se vor mentine si se vor dezvolta in continuare in prezenta unui stimul adecvat.
Neutilizati pentru o perioada mare de timp muschii se vor atrofia la conditiile initiale sau chiar pot deveni un daunator "bagaj in exces". Auzim deseori de persoane care au practicat sport in timpul studentiei dar dupa absolvire au incetat activitatea fizica deseori suferind de o sanatate precara.

Corpul isi are limitele lui, dar mintea nu are limite. Mintea este libera si neingradita. Chiar daca poti lega corpul cu o franghie (materie), nu poti lega mintea. Lucrurile care leaga mintea sunt credinta si iluzia. Mintea misca corpul iar corpul poate imbogati sau saraci mintea.

Haideti sa reflectam asupra semnificatiei antrenamentului.

(partea interesanta)


Aparent, antrenamentul este cultivarea unor tehnici corecte prin repetarea lor, dar aceasta este doar o aparenta exterioara. De fapt semnificatia adevarata a antrenamentului este obtinerea increderii. Daca nu te antrenezi constientizand acest lucru chiar de la inceput, vei fi incatusat in forme (noi le spunem tehnici, miscari tehnice). Mintea care reactioneaza la forme incatusate devine o minte ingusta. Nu ar trebui sa aderi strict la forme tehnici. Formele ar trebui sa fie complet libere si nu captive uniformitatii. Fiecare barbat sau femeie isii are propriile caracteristici, tip de corp si conditie fizica. Nici o tehnica nu poate fi unificata intr-o forma comuna. Chiar daca in aparenta o forma este comuna, sinele interior al fiecaruia este exprimat.

Manifestarea sinelui interior este necesara, antrenamentul existand pentru acest scop. Tehnicile (formele) servesc ca puncte de reper pentru invatarea principiilor naturii. Scopul antrenamentului este esenta si nu practica unor tehnici. Prin intelegerea esentei, semnificatia si scopul tehnicilor creeaza o minte imbogatita si aduce incredere.

Tehnicile sunt expresia mintii exprimate prin corp si nu forteaza oamenii intr-un tipar si nici nu le limiteaza mintile. Evolutia unui singur obiect (mono) devine o tehnica iar tehnica (miscarea) este doar directia de evolutie. Daca te atasezi prea mult de importanta unei directii (sau esti incatusat de ea) nu poti cuprinde semnificatia unei evolutii mai largi.  ( <= geniala )

Fiecare lucru care a evoluat isi are originea intr-un centru. Prin miscarile naturale ale centrului corpului, corpul se misca inainte si inapoi, la dreapta si la stanga, sau in sus si in jos creand un echilibru flexibil. Ceea ce misca centrul este o minte libera, neincatusata. Nu este incorect sa afirmi ca tehnicile si antrenamentul exista pentru a cultiva o minte libera, neincatusata si expansiva. Este important sa memorezi ca, daca esti atras doar de aspecte unice, mintea ti se ingusteaza. Daca te antrenezi cu o minte practica, libera si neincatusata, asa cum am mentionat mai devreme, muschii ti se vor dezvolta indiferent de vointa ta, rezultand in mod natural un corp sanatos.
Mai mult, un corp sanatos creeaza o minte deschisa. Este important sa intelegi corect expresiile dintre ghilimele, "Mintea conduce si corpul urmeaza" si "Mntea si corpul sunt una". Intelegerea gresita a acestor concepte se va dovedi un mare obstacol si ma tem ca va conduce la "a pune caruta in fata cailor".

Invatand tehnici castigi incredere si calm, dar daca nu aplici corect aceste calitati in viata de zi cu zi ele nu au nici un scop. Ceea ce este necesar si acceptabil in zilele noastre nu este o mare forta fizica sau tehnica (care se exprima prin corp), ci mai curand o forta a spiritului.





Articolul era mai lung dar in afara de asta, se referea la specte strict de Aikido fara un raport evident in Parkour.

Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !