Author Topic: Echilibrul  (Read 2085 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Echilibrul
« on: July 24, 2012, 12:54:29 AM »
Echilibrul este, posibil, cel mai fundamental aspect al unui antrenament corect de Parkour. Nu ne referim la echilibrul intre diferite exercitii si actiuni, cu toate ca si acesta este important, bineinteles ? ci la abilitatea practica de a-si mentine echilibrul in orice moment, pe orice suprafata. Un echilibru bun va influenta toate astepectele din Parkour : este vital pentru aterizari, crucial pentru deplasarea prin locuri inguste, si critic pentru executarea eficienta a oricarei sarituri (? vault ? ). A avea un echilibru bun si un simt rafinat a pozitiei corpului reprezinta un mare beneficiu in practicarea Parkour-ului, si este esential in prevenirea caderilor si accidentarilor.

Un echilibru bun depinde de o serie de factori, unii dintre ei fiind biologici, si aproape toti pot fi imbunatatiti.

Echilibrul este asociat cu semnalele senzoriale primite de la ochi, urechea interna, si simtul pozitiei corpului prin intermediul bratelor si picioarelor. Acestea din urma se numesc ? proprioceptie ? , abilitatea corpului de a se orienta in spatiu fara a depinde de stimuli vizuali.
Echilibrul sta la baza a tot ceea ce facem in Parkour, si nu poate fii antrenat prea mult. Cu un echilibru bun, toate celelalte miscari se vor executa mai usor, iar din acest motiv, echilibrul este considerat disciplina cea mai importanta.


Ce este echilibrul ?


Abilitatea noastra de a ne misca si de a sta in picioare in orice moment si orice situatie, are la baza o combinatie complexa de factori, implicand sistemul vizual, auditiv si scheletos. Urechea interna este corelata cu ochii , muschii si incheieturile pentru a mentine orientarea in spatiu, sau echilibrul. Aceste semnale sunt procesate de catre creier si comparate cu informatiile de la sistemul vestibular si sistemul scheletos. In urechea interna, un sistem complex de tuburi, fluide si peri senzitivi lucreaza impreuna pentru a ajuta creierul sa detecteze miscarea corpului nostru precum si pozitia sa, in orice moment (inclusiv perceptia de ? sus ? , ? jos ? , ? lateral ? si miscarile circulare).
Luate impreuna, toate aceste informatii variate si continue, ne permit sa ne pastram echilibrul, chiar si in timp ce ne deplasam.


Imbunatatirea echilibrului :


Din moment ce echilibrul si pozitia corpului depind de mai multi factori, exista mai multe metode de a ne imbunatatii echilibrul.
Deoarece echilibrul, chiar si cand stam pe loc sau mergem, este un lucru care trebuie invatat si este in mare parte dependent de o buna conditie fizica, ne putem imbunatatii echilibrul participand la activitati fizice care pun accentul pe orientarea in spatiu si mentinerea pozitiei corpului. Cele mai dificile activitati sportive cum ar fi alpinismul, fotbalul, ciclismul, culturismul si chiar si bowling-ul, pot imbunatatii echilibrul prin intarirea muschilor si a articulatiilor, precum si a posturii corpului. Activitati ca dansul sportiv necesita o buna coordonare a corpului, si cea mana-ochi. Exercitii de aerobic, sporturi de apa, precum si unele programme de exercitii din Estul indepartat  ca yoga si tai chi, folosesc tehnici de sincronizare a respiratiei si a miscarilor corpului, ceea ce nu poate avea decat un efect pozitiv asupra echilibrului.

Proprioceptia necesita evaluarea constanta si exacta a pozitiei corpului in spatiu, folosind contractii ale unor muschi stabilizatori pentru a face mici corectii in pozitia corpului in vederea mentinerii echilibrului. De fapt, echilibrul inseamna mai degraba modalitatea eficienta de revenire din ne-echilibru. Antrenarea acestor muschi stabilizatori va imbunatatii echilibrul general, deci, o cat mai mare varietate de tipuri de miscare va da cele mai bune rezultate.

Insa, dintre toate aceste metode de a imbunatatii echilibrul, Parkour-ul iese in evidenta ca avand probabil cea mai variata si deci cea mai completa abordare.

Practicantii acestei arte trebuie sa invete sa isi mentina echilibrul si sa se deplaseze pe suprafete inguste, ziduri si diferite tipuri de obstacole cu diferite grade de inclinatie, precum si pe suprafete diferite in ceea ce priveste materialul si aderenta lor. Trebuie sa poata sa isi deplaseze centrul de greutate in timp ce sare peste bariere si garduri, aflandu-se intotdeauna la granita echilibrului. Chiar mai mult, trebuie sa isi mentina echilibrul si pozitia corpului ? in aer ? pentru a putea ateriza in totala siguranta si intr-un mod corect.

Aceasta problema nu se poate ocoli : pentru un Parkour bun ai nevoie de un echilibru bun. Deci ce antrenamente specifice putem face pentru a ne imbunatatii echilibrul ?


Exercitii de echilibru :


Cat-Balance : aceasta manevra se bazeaza pe mersul qvadruped pe o suprafata ingusta, sau pe o bara si este o modalitate eficienta de a imbunatatii atat echilibrul cat si proprioceptia. Odata cu greutatea distribuita uniform intre maini si picioare, aceasta activitate necesita folosirea constanta a muschilor stabilizatori pe suprafata intregului corp pentru a ne mentine echilibrul. Pur si simplu gasiti o bara rezistenta sau un zid ingust si exersati mersul qvadruped pana ce actiunea devine familiara (pana cand va intra in sange ). Faceti pauze regulate pentru a va dezmortii picioarele deoarece aceasta activitate pune o mare presiune asupra muschilor picioarelor (in special).

Mersul pe bara : Exact ceea ce spune numele. Exersati mersul pe bara, de diferite lungimi, grosimi si texturi, pana cand veti merge lejer pana si pe barele rotunde si subtiri. Incercati sa mergeti cu picioarele pe aceeasi linie cu bara, si sa mentineti controlul asupra corpului la fiecare pas. Fiti precisi in miscari, incercati sa minimalizati balansul bratelor sau tremuratul in timp ce mergeti pe bara. Pentru a sporii dificultatea, faceti pauze in timp ce stati pe bara si faceti genoflexiuni.

Sarituri pe stalpi : Stati pe un stalp stabil (d?ala micu de juma de metru, nu cele de iluminare) pe un singur picior. Apoi, cu o miscare brusca, schimbati piciorul pe care stati astfel incat celalalt picior sa fie in acelasi loc cu primul. Tineti genunchii usor indoiti, si lasati toata greutatea pe picioare. Greutatea corpului ar trebui sa fie coordonata de varfurile picioarelor tot timpul. Incercati acest exercitiu pe stalpi de grosimi si inaltimi diferite pana va stapaniti miscarea. Daca gasiti mai multi astfel de stalpi la o distanta apropiata, incercati sa mergeti pe ei, sau sa treceti de ei cu sarituri mici, plecand de pe un picior si aterizand tot pe un picior atunci cand este posibil.


Particulariatatea echilibrului consta in faptul ca poate fi antrenat mai tot timpul, oriunde ati fii, indiferent de ce faceti. Cand sunteti afara, uitati-va dupa locuri inguste pe care v-ati putea deplasa, in loc sa mergeti pe trotuar.
Si se intelege de la sine ca orice sesiune de antrenament ar trebui sa includa exercitii de echilibru.


Articolul original aici[click me]
Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !