Articol de Lina Manso, pentru publicatia Mundo Universitario (lumea universitara)
http://www.mundouniversitario.pentru/artigos.php?art=670- Ce Influenta au avut tatal si bunicul tau in inventarea Parkour-ului, avand in vedere ca ambii au fost membrii ai departamentului de pompieri, si au avut legaturi cu fortele militare ?
DB: Am inceput sa fiu interesat de ceea ce faceau, pana la punctul in care m-am intrebat : ?ce poate fi DUPA asta ?? Am facut din ceea ce invatasem, un fel de joc, cu multa liniste, flexibilitate si agilitate.
- Asta ne aduce la a doua intrebare. Pentru tine este un sport, un stil de viata, un hobby sau o filosofie ?
DB : Este o arta a vietii.
- Ai putea sa dai mai multe detalii ?
DB : Inainte de toate, inseamna sa inveti sa fii in siguranta. Si niciodata sa nu subestimezi antrenamentul fizic. Trebuie sa existe o armonie intre practicant si spatiul in care practica.
- Si deci cine poate practica Parkour ?
DB : Oricine !
- Nu cred ca eu as putea sari de pe un zid inalt de 3 metrii?
DB : Asta vine odata cu antrenamentul. Daca ar fi un leu care te-ar alerga, ai sta pe loc ?
- Am citit pe undeva ca prin Parkour iti poti intari increderea in sine si sa-ti depasesti fricile.
DB : Obiectivul principal este sa te cunosti pe tine insuti si sa inveti sa-ti impinigi limitele mai departe.
- Ce parere ai despre felul in care Madonna a promovat arta, in videoclipul ?Jump?, din ultimul sau album ?
DB : Cred ca pur si simplu a folosit Parkour-ul pentru a-si vinde muzica, nu a folosit muzica ei sa promoveze Parkour-ul.
- Prima oara cand am auzit despre Parkour era in filmul ?Yamakasi?. Ai ceva de a face cu acest grup ?
DB : Da, sunt veri de-ai mei pe care I-am initiat in aceasta arta.
- Ce ai facut pana acum pentru a promova Parkour-ul (din moment ce practici profesional de la varsta de 18 ani ? )
DB : Am avut un rol in filmul ?Banlieu 13? regizat de Luc Besson. In prezent lucrez la un film in Praga (Republica Ceha) si cred ca un alt film urmeaza in curand in studiourile de la Holywood.
In afara de asta, am jucat in cateva reclame pentru cateva branduri ca TMN (o companie din Portugalie), Nissan sau Nike.
- Vorbind de marci, exista adidasi speciali pentru Parkour ?
DB : Nimic concret inca, dar ne-ar placea sa avem propria firma?
- Ce parere ai despre traceurii portughezi ?
DB : Cred ca au un imens potential, un climat fantastic care ii ajuta deobicei?cred ca Parkour-ul poate ajunge departe aici.
DB : Da, poate cu iubita mea (chiar mi-a placut aici)
- Vorbind despre femei?nu prea am vazut femei practicante.
DB : In acelasi fel in care sunt femei carora le plac fotbalul sau boxul, sunt unele care sunt pasionate de Parkour. Sunt prin preajma?ascunse (rade)
- Revenind la ceea ce ai spus, ca Parkour-ul poate ajunge departe in Portugalia, am avut senzatia ca nu ai spus totul?
DB : Pentru ca, pe langa faptul ca traceurii de aici sunt in armonie cu mediul (nu distrug locurile unde se antreneaza), admir faptul ca cei mai multi dintre ei sunt inca la scoala (eu am abandonat scoala la 15 ani )
- Daca ai avea timp, te-ai intoarce la scoala ?
DB : Am invatat foarte multe de unul singur. Cand calatoresc, imi place sa citesc despre istoria si geografia locurilor unde ma duc.
- Spune-ne ceva despre Portugalia atunci !
DB : Am auzit despre Sintra si am fost fascinat de partea sa mistica. Imi place idea existentei unei parti oculte.
more to come... :har: