Author Topic: Mersul qvadruped (Cat Balance)  (Read 1537 times)

Justin

  • Guest
Mersul qvadruped (Cat Balance)
« on: July 24, 2012, 02:09:51 PM »
Mersul qvadruped


Ce este mersul qvadruped ?


Conform lui Merriam Webster, mersul qvadruped reprezinta ? mersul pe 4 picioare ?. Desigur, nu avem 4 picioare, dar mainile (daca sunt folosite cum trebuie) pot inlocui a doua pereche de picioare. Termenul de ? tarsit ? nu va fi folosit in acest articol deoarece implica folosirea genunchilor, ceea ce reduce din viteza, eficienta si poate duce la accidentari.


De ce se foloseste mersul qvadruped ?


Am mers biped aproape toata viata. Avem 2 picioare, asa ca mergem pe ele. Totusi, din moment ce invatam sa regandim perspectiva noastra asupra mediului in care traim, putem explora metode alternative la mersul conventional biped.


Cand se poate folosi mersul qvadruped ?


In sensul tehnic, mersul qvadruped poate fi folosit oriunde se foloseste si mersul biped. Totusi, pentru o eficienta cat mai mare, mersul qvadruped ar trebui folosit doar in situatii in care este mai eficient (in termeni de viteza si eficienta) decat mersul biped.

Cateva exemple (insa nu toate) de situatii in care se poate folosi mersul qvadruped :

  • Deplasarea prin spatii inguste ( tunele, pe submasini, pe sub mese, etc)
  • Mentinerea unui centru de greutate apropiat de sol (in special in panta)
  • Evadarea folosindu-se de mersul qvadruped pentru a ramane nedetectat (sau a fi o tinta mai mica) pastrandu-ne momentum-ul


Cum se merge qvadruped ? practic


Nu exista metoda corecta sau gresita de a exersa mersul qvadruped. Totusi, iata in continuare cateva sugestii care v-ar putea ajuta pentru eficienta si stabilitate :

Intoarceti-va degetele in interior. Plasand palma stanga in fata celei drepte si viceversa, permiteti greutatii corpului sa-si mentina un centru de greutate stabil. Astfel, scapati de grija de a va folosi de degete pentru a va mentine echilibrul. Tehnica este si mai eficienta pentru cei cu umeri lati.

Alternati : miscati piciorul drept odata cu mana stanga si piciorul stang cu mana dreapta. Acest lucru va ajuta sa va mentineti echilibrul pe ambele parti ale corpului, in orice moment.

Gasiti-va propriul ritm : Dupa foarte mult antrenament, va veti gasi propriul ritm. Odata ce veti gasi raportul perfect intre viteza si echilibru, veti ajunge la un ritm optim.

Garda la sol (exprimare plastica) : este exact ceea ce ati citit ; distanta intre "dosul" corpului si sol. Daca va veti pozitiona corpul prea jos, veti irosi multa energie din brate, practic veti rame blocati intr-o miscare perpetua de flotare. Pe de alta parte, daca corpul este pozitionat prea sus fata de sol, nu veti folosi destul forta bratelor si aveti mai multe sanse de a va incurca mainile in picioare. Multi practicanti considera ca distanta optima este cea a genunchilor (incepeti de acolo si incercati sa va apropiati cat mai mult posibil de sol).

Exercitii :

Exercitii pe trepte : antrenati-va pe un set de trepte, de cel putin 10 trepte.

Pozitionarea corpului :

Exersati pozitionarea corpului urcand treptele cat mai repede. Tineti minte sa aveti degetele spre interior si sa alternati mainile cu picioarele (stangul cu dreapta si dreapta cu stanga). Scopul acestui exercitiu este pozitionarea corpului. Scopul este de a fi constient in permanenta de pozitia extremitatilor corpului in raport cu mediu ramanand cu privirea asupra destinatiei (ultima treapta). Acest exercitiu va va ajuta sa intelegeti importanta ritmului si a orientarii spatiale.

Forta bratelor :

Exersati forta bratelor coborand treptele cat mai controlat. Nu uitati sa alternati mainile cu picioarele. Scopul acestui exercitiu este de a fi in deplin control a miscarilor si de a cobori chiar daca aproape toata greutatea corpului este sustinuta de brate. Prin acest exercitiu veti intelege importanta gasirii raportului optim intre forta bratelor si forta picioarelor, exersand in acelasi timp forta fizica si memoria muschilor. Acest exercitiu poate fi dificil pentru incepatori. Daca nu va simtiti in stare sa coborati toate treptele, exersati pe un set de trepte mai mici (6-8 trepte). Odata ce va descurcati foarte bine pe trepte, incercati acelasi exercitiu pe o bara sau un zid la alegere.

Echilibrul :

Exersati echilibrul folosind mersul qvadruped pe o bara sau pe un zid. Acest lucru poate fi foarte dificil pentru unii. Secretul este sa fiti constienti de pozitia mainilor si picioarelor in orice moment. Imaginati-le ca 4 puncte pe o linie dreapta, odata ce veti avea un numar par de puncte pe linie, va veti pierde echilibrul si veti cadea. Miscati piciorul stang odata cu mana dreapta, ridicandu-le simultan si plasand piciorul drept si mana stanga in continuare, tot in acelasi timp. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra intregii miscari ? imaginati-va miscandu-va in diagonale, nu balansandu-va corpul de pe stanga pe dreapta.