Author Topic: Precizii  (Read 962 times)

Soul

 • Nou venit
 • *
 • Posts: 10
 • Locatia: Caralasi
 • Prenume: Andrei
Precizii
« on: February 11, 2013, 11:35:36 PM »
As vrea si eu niste exercitii/modalitati de imbunatatire a sariturilor de precizie . Multumesc !

wutang

 • Global Moderator
 • Dependent
 • *****
 • Posts: 398
 • No pain... No gain
Re: Precizii
« Reply #1 on: February 12, 2013, 12:49:09 AM »
Imbunatatirea unei miscari se face numai prin repetitie. Pe langa repetitie sau conditionare tehnica, un alt mod de a imbunatati o miscare este prin conditionare fizica, dar nu tot timpul se aplica si aceasta metoda.

Pentru precizii, trebuie sa faci cat mai multe si de diferite tipuri pe diferite suprafete, iar ca parte de conditionare:
  genoflexiuni la 90 de grade, apoi adanci ( pana jos )
  fandari in toate directiile
  ridicari pe varfuri si calcaie
  genoflexiuni intr-un picior ( cand esti destul de puternic pentru ele )
  streching pentru ca si elasticitatea si flexibilitatea au un rol important
Alte 2 exercitii ce merita facute si mai ales afara sunt: sariturile in lungime din ghemuit in ghemuit ( frog jumps ) si pas saltat ( strides ).


Mai jos iti listez 3 tipuri generale de precizii care sunt si de baza.


1. Cele mai usoare sunt preciziile pe sol, unde tinta este sa sari cat mai sus si cat mai lung in acelasi timp, sarind si aterizand pe perna talpilor. Aici se vede cata forta ai in picioare si ce putere poti genera cu ele si este una dintre modatilatile cele mai sigure si fara impact prea mare prin care sa progresezi.

2. Precizii de jos in sus. Aceste precizii sunt foarte bune si sigure deoarece impactul la aterizare tinde uneori sa fie chiar zero. Cauti ceva inalt de la 30 cm  la 50 cm pentru inceput, si executi precizii de pe loc sau cu unul sau 2 pasi avant. Acest exercitiu ajuta si detenta si daca combini cu primul tip de precizii, o sa ajungi sa sari destul de mult in inaltime si in lungime.

3.Precizii de pe suprafete inguste pe suprafete late, de pe suprafete late pe suprafete inguste si de pe suprafete inguste pe alte suprafete inguste. Aici dificultatea creste.
   
        a) Precizii de pe suprafete inguste pe suprafete late. Aici trebuie sa ai grija pe ce suprafata vrei sa aterizezi. Daca este o bordura a unui alt obstacol sau este o bordura de trotuar sau o bara plata sau patrata, trebuie sa aterizezi MEREU pe perna talpilor si sa indoi genunchi aproximativ la 90 de grade pentru ca, cu cat centrul de greutate este mai aproape de pamant, cu atat te echlibrezi mai usor. Nu este nici o problema daca indoi mai mult sau deloc pentru ca la un moment conteaza distanta pe care o sari, inaltimea daca este cazul si detenta pe care ai.

Cand sari de pe suprafata lata, la fel ca la orice precizie, sari de pe perna piciorului si inclini putin talpa in fata ca sa te folosesti de cantul acelui obstacol ( daca este patrat sau are colt undeva ) pentru a te impinge mult mai bine.

        b)  Precizii de pe suprafata ingusta pe suprafata lata. Toata metoda explicata la preciziile de la punctul a) se aplica si aici doar ca din sens invers. Singuru lucru diferit este ca aici poti ateriza in voie pe suprafata lata, tot pe perna piciorului, dar nu trebuie sa mai ai grija de partea de echilibrare pentru ca poti sa te ajuti oricand de un pas in fata sau lateral pentru a te echilibra. Ce trebuie sa ai grija aici, ca la oricare precizie, este sa nu aterizezi pe cantul ei din plin pentru ca te va arunca in spate si vei cadea.

        c)  Precizii de pe suprafete inguste pe alte suprafete inguste. Aici intra cel mai des preciziile pe bara si echilibrul tau. Daca nu ai un echilibru bun si controlat, iti recomand sa incepi cu acest lucru ( mers in echilibru pe bara si stat perpenducular pe bara in echilibru ) inainte sa citesti ce scriu in continuare.

Daca ai un echilibru bun, atunci ce trebuie aici sa faci este sa repeti pana incepi sa prinzi control asupra lor. Preciziile pe bara sunt considerate printre cele mai grele precizii de baza pe care un practicant le invata. Pentru inceput e indicat sa incepi sa sari de pe o suprafata lata, comoda pentru tine, pe o bara si sa invers, de pe bara inapoi pe suprafata. Metodele aplicate la punctul a) se aplica si aici, doar ca aici trebuie sa ai grija mereu la cum aterizezi si cum te echilibrezi, cand executi de pe o bara pe alta bara.

Pentru inceput cautati bari patrate sau plate si sa fie destul de late, pentru a te obisnui cu suprafata lor ( alunecoasa in general ) apoi treci la mai inguste, apoi la cele rotunde late si in final la orice tip de bara intalnesti.


Avand toate astea, iesi afara si sari !  :huh:
Develop your body, your mind and your spirit , follow your  way 
Parkour: hard work over time to accomplish skill
Learn the form, seek the formless, hear the soundless. Learn it all, now forget it all. Learn the way, now find your own way.
You have to take it as it happens, but you should try to make it happen the way you want to take it.
- Old German proverb
The individual who is best prepared for any occupation is the one ... able to adapt himself to any situation.
- Mortimer Smith
‎"Without knowledge, skill cannot be focused. Without skill, strength cannot be brought to bear and without strength, knowledge may not be applied."
- Alexander the Great's Chief Physician
If I can do this, I can do anything

Soul

 • Nou venit
 • *
 • Posts: 10
 • Locatia: Caralasi
 • Prenume: Andrei
Re: Precizii
« Reply #2 on: February 12, 2013, 09:47:52 PM »
Multumesc !!!