Author Topic: Jungla de asfalt  (Read 2183 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Jungla de asfalt
« on: July 24, 2012, 01:13:28 AM »
Este dificil sa ne imaginam o lume fara asfalt. Fara confortul unui supermarket, a unui robinet de apa sau a chibriturilor (chiar si ele invechite, acum la moda sunt brichetele).

De 4 milioane de ani, stramosii nostrii au fost bipezi (au mers pe doua picioare) , conditia fizica a omului fiind singura unealta si singura aparare de pericolele salbaticiei.
Hrana era greu de gasit si era nevoie de eforturi imense pentru a o avea, cum ar fi cataratul pentru cateva fructe, urmarirea fara nici un zgomot a animalelor pe distante de cativa kilometrii iar costul caloric necesar pentru a aprinde un foc folosind doua bete era echivalentul catorva antrenamente de forta.

Chiar daca am pierdut abilitatile stramosilor nostrii de a trai fara ajutorul tehnologiei, totusi, le-am mostenit corpurile, corpuri care au ramas neschimbate de mii de ani.

Abilitatile fizice chiar faceau diferenta intre viata si moarte iar de-a lungul mileniilor, oamenii au invatat sa faca unele lucruri absolut remarcabile folosindu-se doar de corpul lor. Ganditi-va ca doar cei care erau in stare sa supravietuiasca conditiilor aspre de viata si sa se adapteze eficient la schimbare si-au transmis genele generatiilor viitoare.

Ca si copii, exploram abilitatile corpului uman, mereu in miscare. Insa, odata cu avansarea in varsta, suntem acaparati de o viata din ce in ce mai sedentara care ne diminueaza abilitatile naturale de a ne misca si de a reactiona. Corpurile iau forme ne-naturale si o multime de probleme de sanatate invadeaza corpul.

Nu putem decat sa ne para rau de posibilitatile corpului uman ce sunt irosite in fiecare zi de cei care nu vor, nu sunt motivati de a cauta miscarea. In ciuda tuturor calculelor, umanitatea a cucerit salbaticia prin superioriatea sa fizica si adaptabilitate.

Jungla de asfalt care a inlocuit mediul natural a facut posibila aparitia unei discipline care glorifica abilitatile a design-ului aproape perfect a corpului uman.

Nimic nu poate fi mai ironic decat faptul ca structurile cladite de oameni pentru a scadea consumul de energie prin deplasare, ne permit noua acum, sa ne antrenam corpurile pentru a ne dezvolta viteza, agilitatea si forta celor care le foloseau cu mult inaintea noastra.

Depasirea obstacolelor nu este ne-natural sau bizar, asa cum foarte multi oameni ar vrea sa credem. De fapt, nimic nu este mai natural decat combinatia de miscari pe care le folosim pentru a ne deplasa pe un teren presarat cu obstacole. Nu este nimic mai natural ca esenta Parkour-ului si dezlantuirea instinctelor noastre primare.

Adrenalina ce ne ascute simturile, ne accelereaza miscarile si determina eliberarea fluidului sinovial care ajuta incheieturile sa faca fata la presiunile exterioare cu usurinta si fara durere, nu este doar o solutie aleatorie in structura corpurilor noastre. Abilitatea corpului de a reactiona in timpul unei caderi fara interventia creierului nu este doar o intamplare norocoasa. Aceste, si multe alte procese pe care le traim in timpul antrenamentelor de Parkour sunt doar imbunatatirile strict necesare pentru supravietuire si care au transformat corpul intr-o masina de neoprit, capabil de lucruri pe care nici propria minte nu le poate intelege.

Gandul ca atatea abilitati se irosesc printr-o viata sedentara ar trebui sa ne impulsioneze pe toti sa ramanem activi, sanatosi si mereu in miscare. ? Etre et durer ?

Am ajuns intr-un stadiu al evolutiei in care nu mai trebuie sa alergam kilometrii intregi pentru a vana cina, avem in sfarsit timpul de a admira calitatile remarcabile care ne compun fizicul.

Bucurati-va de abilitatea de a va misca, nu doar pentru voi, ci si ca un omagiu adus intregii specii umane si a stramosilor nostrii care ne-au inzestrat cu cele mai spectaculoase oportunitati.

Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !