Author Topic: Viata lui David Belle  (Read 2799 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Viata lui David Belle
« on: July 26, 2012, 11:45:02 PM »
David Belle s-a nascut pe 29 aprilie 1973 in Fecamp, in departamentul din Normandia Seine-Maritime. Provenit dintr-o familie modesta din suburbiile Pariziene, David Belle si-a petrecut primii ani din viata in Fecamp si mai tarziu in orasul Sables d'Olonne. Crescut de catre bunicul sau matern, Gilbert Kitten (fost Regimental Sergent-Major al brigazii pariziene de pompieri), David a fost impresionat de povestile pline de eroism si a facut, de tanar o pasiune pentru orice lucru care avea legatura cu actiunea.

Tatal sau Raymond Belle, crescut ca tanar soldat, de Armata Franceza din Dalat Vietnam, a fost de asemenea pompier al brigazii Pariziene, si un sportiv nemaipomenit. Raymond a fost un salvator foarte priceput, fiind recunoscut in profesia sa, si a avut o mare influenta asupra vietii lui David.

Inconjurat de asemenea familie de eroi ai sportului, era normal ca David sa devina adept al sporturilor orientate spre actiune ca atletism, gimnastica, alpinism si arte martiale. Tanarul David a parasit scoala la 15 ani si a plecat intr-o calatorie de descoperire de sine, cu scopul de a se devota pasiunii sale pentru sport. Dar nu orice sport, pentru el acest sport trebuia sa fie mai folositor decat orice altceva. Forta si agilitatea dezvoltata dintr-un sport, trebuiau de asemenea sa fie folositoare in viata, cum tatal lui David l-a sfatuit adesea.

Subsecvent, partial ca tatal sau, si partial in spiritul unei aventuri, David isi imagina scenarii unde trebuia sa-?s foloseasca abilitatile fizice, pentru a scapa din situatii dificile; scenarii unde ar fi trebuit sa-si folosesca forta si curajul.Cum sa ajungi intr-un anumit loc pentru a salva pe cineva ? Cum sa te misti pentru a nu fi prins ? Aplicand asemenea scenarii, agilitatea acestui tanar curajos a onceput sa aibe efect.

Fugind, sarind, trecand peste obstacole, catarandu-se, tinandu-se de lucruri, intrecandu-se pe el insusi, formandu-si increderea in sine, putand sa treaca peste obstacole pentru a avansa...Pentru David toate aceste lucruri au devenit o obsesie. O obsesie de a se elibera de toate obstacolele, constrangerile si fricile, Si sa poata sa se duca unde vrea el sa se duca; realizarile sunt datorate la fel de mult de dezvoltarii mentale cat si puterii fizice.

Inca avand 15 ani s-a mutat in Paris; mai exact in Lisses, o suburbie Pariziana langa Evry. In acest timp el i-a intalnit pe tinerii care ulterior au ajuns sa-l urmeze (echipa Yamakasi pe care David i-a ghidat timp de 8 ani). In continuare cautand mai multa actiune, dar constient de pericole, David a dat si a trecut testul national Francez de prim-ajutor. Era normal ca el sa se alature brigazii de pompieri si sa obtina certificatul UFOLEP. Din pacate, David s-a ranit la incheietura; a fost scos din rezerva temporar, dar el nu s-a mai intors.

Natura vietii de pompier era cunoscuta de catre David de cand era copil; Nu numai bunicul si tatal sau dar si fratele sau mai mare a urmat sa se inroleze in brigada de pompieri. Chiar si in acest stadiu, spiritul lui David era clar; in timp ce se recupera dupa accidentare, David s-a inrolat in regimentul de marina de la Vaness. In acest timp, el a fost promovat cu succes, a doborat recordul la catararea pe sfoara (la fel ca si taal sau), a castigat un certificat de onoare datorita agilitatii sale si a luat primul loc in cursa cu obstacole tinuta la Essonne.

Avand in vedere toate acestea, David s-a simtit constrans de regulamentul armatei. Dragostea lui fata de aventura si dorinta sa de libertate erau prea puternice: sportul si parcurs-ul (trecerea de obstacole) erau singurele lui iubiri adevarate. Nemai fiind nevoie sa spunem, slujbele ciudate pe care le avuse pana atunci - muncitor la depozit, gardian si vanzator de mobila - nu l-au multumit. A decis atunci sa plece in India pentru a-si lua centura neagra in Kong-Fu.

David vroia intotdeauna autenticitate sau "du vrai" (adevarul) cum ii placea lui sa spuna, totusi intodeauna isi cauta propria cale.
Ne puteam imagina cu usurinta grijile sale la acel moment. Cum putea sa traiasca pentru pasiunea sa, pentru o disciplina care era deabia la inceput; o disciplina partial practicata de catre soldati ca "parcours du combattant" (cursa de obstacole militare) si de catre pompieri ca "parcours SP" (cursa cu obstacole a pompierilor)?

In final, arta sa era o combinare intre mai multe lucruri. Lucruri pe care tatal sau le-a incercat inca de cand era un tanar soldat in Vietman; antrenamente de gimnastica; trecerea peste frica de pericole; concentrarea; ideea de a te misca in orice loc fara constrangeri fizice; sentimentul de libertate si faptul ca te simti mai viu ca niciodata - acestea sunt cateva dintre ingredientele Parkour-ului.

Parkour-ul nu are federatii,cluburi oficiale sau competitii. Nu este vorba despre standardizare sau bani ci despre dorinta de a practica Parkour fara reguli dar cu umilinta si onestitate sporita - si multa munca pentru a avansa.

David, a facut cateva filme, care aratau de ce era in stare, editate artistic si cu muzica in fundal; din acele filme proveneau primele imagini inregistrate din Parkour. Se pare ca, consecintele unui asemenea montaj erau evidente: videoclipuri, reclame, filme de actiune, spectacole etc. Daca ar fi continuat, David ar fi avansat in industria entertainment-ului, unde multe prospecte si erau disponibile, determinarea sa de a muncii si nevoia sa de creativitate urmau sa fie satisfacute. Totusi era necesar ca el sa mai astepte putin pentru a-si atinge telurile.

Primul montaj cu David le-a fost aratat echipei Stade 2 (Francis Marroto, Pierre Sleed si Pierre Salviac) in mai 1997. Incantati de ceea ce au vazut, au decis sa filmeze cate ceva despre David in saptamana urmatoare. Restul, cum se spune, e istorie.

Scopul era simplu: prin Parkour, vointa si efort, sa isi gaseasca propria motivatie. David a facut parte din diverse grupuri: 'the speed-air men', the 'catmen', 'la Releve' si notabil 'les traceurs' ; cuvantul 'traceur' a fost folosit de atunci pentru a descrie practicantii de parkour.

Intre timp, din nou, ecranul argintiu l-a fascinat pe David; dar, ar fi acceptat cinematografia Parkour-ul sau ? Pentru a se asigura ca da, s-a intalnit cu Hubert Kound (actor principal in filmul "La haine", regizat de M. Kasowitch). Hubert l-a initiat pe David in artele teatrului si l-a ajutat sa faca primii pasi in lumea filmului. David inca trebuia sa mai avanseze; si-a continuat antrenamentul cu
Pygmalion si intre timp a descoperit lumea acting-ului.

Intai a jucat in videoclipuri promotionale .Mai tarziu, a aparut in cateva filme de lung si de scurt metraj cum ar fi: Hugues de Logardieres en filmul "Les gens du voyages" si Igor Pejic in filmul "Un monde meilleur". Nu a durat mult si David a aparut in mai multe filme "featured": Filmul regizat de Franck Nicotra "L'Engrenages", film regizat de Brian de Palma"Femme Fatale" si "Les rivieres pourpres 2", in care joaca Jean Reno si co-regizat de Luc Besson. Luc Besson i-a dat lui David marea sa sansa,(dupa ce si-a dovedit cunostintele in reclame pentru BBC, "Nissan si Nike) de a juca in filmul de actiune "Banlieue 13".
Si inca, Parkour-ul continua...Tradus de R.Adrian aka Shadow


Articol preluat si tradus de aici
Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !