Author Topic: Progresul in parkour  (Read 2343 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Progresul in parkour
« on: July 26, 2012, 11:46:12 PM »
Trebuie sa facem ceea ce nu stim sa facem pentru a invata a o face

                                                                                                                               O. Reboul


Invatarea : solutie posibila bazata pe un lucru stiut dinainte. Platon comenta : " Nu invatam niciodata ceea ce stim deja. Tot ceea ce invatam ss facem reprezinta punerea in practica a unei cunostinte innascute sau deja dobandite, invatarea constand doar in a lega aceste cunostinte si de a le selectiona dupa nevoie."

Invatarea prin incercare si eroare este indispensabila. invatam prin imitare si repetitie. Repetitia nu este o reproducere identica, ci ea permite de fiecare data un progres.

Nu ne apucam de Parkour doar pentru ca este la moda - cei care o fac, nu vor rezista in timp. Traceurii incepatori, in fond, nu sunt chiar incepatori. Majoritatea au un trecut energic, o parte a copilariei cu perioade de catarari in copaci, de sarit garduri, de alergari viteza etc. Ceea ce nu au este tehnica propriu-zisa specifica Parkour-ului, dar odata dobandita aceasta din urma, ei intra in randurile practicantilor de Parkour. Pentru traceurii care au urmat drumul maestrilor sau idolilor lor, cunottintele apartin celor care au cea mai bogata experienta, urmandu-le drumul si vazandu-i evoluand este o scoala buna de unde invatam multe, a-i imita este insa o eroare. A alerga ca unul sau a sari ca altul este o eroare. Trebuie sa-ti deschizi orizonturile si sa faci aaa cum te simti cel mai bine, urmandu-ti posibilitatile propriului corp.

Respecta-ti morfologia : Unii au brate lungi, altii picioare scurte, altii au detenta, altii au muschii formati...toate aceste diferente contribuie la o imagine unica a Parkour-ului. Fiecare este obligat sa evolueze folosind tehnicile deja existente, dar sa se antreneze respectandu-si corpul si propriile posibilitati.

Astfel, un traceur, ca orice alt atlet, trebuie sa treaca prin anumite faze, sa depaseasca unele praguri pentru a trece la un nivel superior de performanta, fara a risca sau mai grav, a se accidenta (aplicandu-se principiul mersului pe bicicleta sau pe skiuri).

Filosofia Parkour in fata unei sarituri este : daca nu te simti in stare, nu sari. Chaw Belle Dinh din grupul "Yamakasi" a trecut pe langa un obstacol timp de 5 ani, neindraznind sa il sara. Pana in ziua in care a simtit momentul - venise ziua - era pregatit. Iata in cateva cuvinte ce inseamna filosofia Parkour.

Filosofia implica intotdeauna problema adevarului. Intrebarea ei specifica este cea a esentei insesi. Daca Parkour este o filosofie, atunci trebuie cautata esenta sa. Aceasta esenta trebuie sa existe in practica noastra si in experienta noastra in Parkour.

Toate functiile omului - psihologice, intelectuale si afective - sunt construite plecand de la un element comun - corpul in relatia sa cu mediul

A-ti gasi calea. Aceasta cautare o gasim in toate artele, inclusiv artele martiale. Nu voi practica arta deplasarii a lui David Belle sau Sebastien Foucan ci propria mea arta a deplasarii. Arta suprema este de a face din aceasta arta, propria sa arta. Fara sa copiem - sa construim, sa alergam, sa sarim, sa zburam in stilul nostru. Le multumim initiatorilor si modelelor noastre, dar de astazi o vom face pe cont propriu, singuri, in stilul nostru. Domnilor initiatori, ajutati-ne sa practicam singuri, fara ajutor.

Nu cu creierul gandeste omul, ci cu intregul sau corp...

                                                                                                                                       Janet
Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !