Author Topic: Inotul  (Read 2180 times)

wutang

 • Global Moderator
 • Dependent
 • *****
 • Posts: 398
 • No pain... No gain
Inotul
« on: July 28, 2012, 12:20:15 AM »

Inotul acopera necesitatile de baza ale fiintei umane de la o stare de bine, la o formare integrala a persoanei din punct de vedere motor, cognitiv, afectiv; de la imbunatatirea conditiei fizice la necesitatea antrenarii pentru competitii sau doar in sens recreativ. Dar natatia nu se refera doar la aceste lucruri, ci tinde a fi si o baza in necesitati speciale precum cele ale femeilor insarcinate, dar si ale bolnavilor de astm, epilepsie sau cu orice tip de disfunctie fizica sau psihica.

Cel mai mare avantaj al inotului este ca muschii si articulatiile se pun in miscare fara a fi nevoite sa suporte vreo greutate, reducandu-se astfel tensiunea care exista la nivelul acestora, ceea ce determina un risc minim in ceea ce priveste leziunile sau ranirile. Un exemplu clar ar fi o persoana ale carei solicitari zilnice si greutate, la care contribuie considerabil si forta de gravitatie, au un impact major asupra articulatiilor, mai ales asupra celor de la genunchi si solduri. In apa, toate acestea nu se aplica, deoarece gravitatea este complet diferita.

Toate sporturile aduc beneficii sanatatii atunci cand sunt practicate corect. Insa inotul are, fara indoiala, niste caracteristici speciale pe care nu le au alte exercitii de tip aerob. Iata cateva dintre acestea:
 • determina o incredibila rezistenta cardio-pulmonara;
 • stimuleaza circulatia sangvina;
 • contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale stabile;
 • reduce riscul bolilor cardiovasculare;
 • dezvolta majoritatea grupelor musculare (mai mult de doua treimi din intreaga suprafata musculara);
 • intareste ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
 • imbunatateste postura corporala;
 • dezvolta flexibilitatea;
 • atenueaza tensiunile acumulate;
 • genereaza stari de bine, pozitive;
 • ajuta la imbunatatirea starilor de anxietate si amelioreaza simptomele de depresie;
 • relaxeaza tonusul excesiv acumulat in timpul zilei;
 • stimuleaza cresterea si dezvoltarea fizica si psihica;
 • imbunatateaste dezvoltarea psihomotorie.

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de specialisti in medicina care au recomandat inotul pentru diferite terapii. Printre acestea se numara:
 • astmul;
 • durerile musculare si articulare;
 • hernia de disc;
 • stresul;
 • stimularea cresterii;
 • slabirea controlata;
 • disabilitati fizice si motorii;
 • autism.

Exercitiile in apa permit o libertate de miscare imposibila pe uscat. Apa permite realizarea de miscari si posturi care nu se pot realiza in afara ei. Si exercitiile in apa au efecte psihologice pozitive, deoarece persoana este intr-un ambient ludic, la o temperatura optima pentru o buna relaxare.

Practica regulata a acestui sport face ca aparatul respirator sa-si imbunatateasca elasticitatea si mobilitatea. Drept consecinta, plamanii sunt capabili sa capteze o cantitate mare de aer, ceea ce ajuta celulele corpului sa beneficieze de un aport mai mare de oxigen. Plamanii sunt organe elastice care depind, pentru o buna functionare, de capacitatea de contractie si destindere a muschilor cutiei toracice. Acesti muschi se tonifica si lucreaza mai eficient atunci cand exercitiie sunt efectuate regulat.

Dar nu numai atat. Rezistenta apei determina corpul sa consume mai multa energie pentru a se misca, modelandu-l in acest fel si combatand cu succes celulita.


Stiluri de inot


1. Tipul bras: pe burta, se tin picioarele indoite lateral si se fac miscari circulare, asemanatoare cu miscarile broscutei. Bratele se duc intii in fata, cu palmele apropiate, intoarse spre exterior, apoi se indeparteaza pe lateral, urmind o apropiere in forta a coatelor, (astfel se impinge foarte mult apa si inaintarea se face cu mai multa viteza). Miinile se duc din nou in fata capului. Miscarile miinilor trebuie sa fie coordonate odata cu cele ale picioarelor.

Debutantii inoata de obicei bras pentru ca este usor si le permite sa se bucure de apa imediat. Dar beneficiile scad pe masura ce stilul este executat cu jumatate de masura. Pentru a avea rezultate, trebuie executat stilul pur in care capul si respiratia joaca un rol important; altfel beneficiile sunt minore si, ocazional, pot aparea dureri cervicale si lombare.

Acest stil intareste musculatura posturii, evitand problemele de spate. Este recomandat persoanelor cu astm, dar nu este foarte des recomandat persoanelor cu probleme la nivelul genunchilor.

O ora de inot in acest stil arde aproximativ 250 calorii.


2. Tipul spate: pe spate, se duc miinile intinse alternativ pe linga corp, in miscare circulara. In momentul atingerii apei, se indoaie bratul. Cotul intra primul, iar palma se face caus. Talpile picioarelor se indoaie sus-jos, cit mai in viteza posibil.


Este stilul cel mai recomandat persoanelor care sufera de probleme cu spatele sau au o conditie fizica scazuta. Respratia este foarte usoara, deoarece nici nasul, nici gura nu se tin in apa. Miscarea picioarelor este asemanatoare stilului crawl. Nu exista tensiune dorsala si sunt folositi toti muschii fixatori ai posturii, ceea ce previne aparitia durerii. Este un stil bun pentru a ?lucra? atat bratele, cat si pieptul si abdomenul.


3. Tipul liber: se tine capul in apa, cu ochii deschisi, timp in care se sufla in apa. Miscarile bratelor sint alternative. De exemplu, se porneste cu bratul drept intins in fata, iar stingul executa o miscare circulara, cotul fiind usor indoit, iar palma in forma de caus. In acest timp se indoaie picioarele sus-jos, de la genunchi. Capul se ridica din apa la fiecare trei brate inotate si se respira cind intr-o parte, cind in alta.4. Tipul fluture: se duc ambele brate concomitent in fata, palmele fiind paralele cu nivelul apei. Bratele imping foarte puternic in apa cind ajung la nivelul soldului, cu palmele facute caus. Apoi se scot miinile din apa. Se da din picioare alternativ cu bratele ? picioarele sint drepte, apropiate si se indoaie gleznele in sus si in jos, concomitent.

5. Tipul crawl : Este stilul sportiv prin excelenta. Necesita, insa, un minimum de antrenament si rezistenta pentru o practica corecta. In schimb, solicita un consum important de energie si nu are nici o contraindicatie.

O jumatate de ora de crawl poate arde 700 calorii.
Develop your body, your mind and your spirit , follow your  way 
Parkour: hard work over time to accomplish skill
Learn the form, seek the formless, hear the soundless. Learn it all, now forget it all. Learn the way, now find your own way.
You have to take it as it happens, but you should try to make it happen the way you want to take it.
- Old German proverb
The individual who is best prepared for any occupation is the one ... able to adapt himself to any situation.
- Mortimer Smith
‎"Without knowledge, skill cannot be focused. Without skill, strength cannot be brought to bear and without strength, knowledge may not be applied."
- Alexander the Great's Chief Physician
If I can do this, I can do anything