Author Topic: 10 Pasi Pentru a Te Trezi Devreme  (Read 3735 times)

Chachiy

  • Nou venit
  • *
  • Posts: 99
  • ,,De vor exista limite, noi ni le impunem singuri"
  • Locatia: Sf. Gheorghe - Covasna
  • Prenume: Mihai Ciprian
10 Pasi Pentru a Te Trezi Devreme
« on: November 07, 2013, 09:35:33 PM »
     Majoritatea oamenilor dorm intre 8-9 ore pe zi. Acum, imaginati-va pentru o secunda cat de incitanta si prospera v-ar fi viata daca ati castiga 3 ore in plus de activitate in fiecare zi.

     Imaginati-va, sa va treziti la 5 dimineata fara sa fiti obositi si sa aveti energie pentru intreaga zi.

     In doar un an, ati putea castiga aproape 1100 ore sau 45 de zile.

     Ce ati face cu tot acest timp in plus ?

     Ati putea sa va antrenati mai mult, ati putea invata ceva nou, ati putea petrece mai mult timp cu cei dragi...
   
     Dar, nu este teribil de greu sa ne trezim dimineata devreme ?

     Desigur, formarea unui nou obicei este intodeauna ceva provocator la inceput. V-ati putea chinui umpic in primele zile. Dupa o saptamana este deja mult mai usor si dupa 3-4 saptamani o sa va creati obiceiul si sigur nu o sa mai fie mare scofala.

     Deci, da, probabil veti fi obositi pentru o saptamana. Dar, corpul se va obisnui foarte repede cu noul ritm si dormitul mai putin - mult mai depede decat v-ati imagina.

     Acum ceva timp, dormeam aproape 9 ore pe zi. Si totusi, de multe ori in timpul zilei ma simteam foarte obosit. Acum, dorm doar 6 ore pe zi si ma simt mult mai revigorat si mai energizat.

     Aici este formula simpla de a-ti improviza calitatea somnului si de a face obiceiul trezirii la 5 dimineata foarte usor :

1.Schimba-ti parerea despre trezirea de dimineata
     Majoritatea oamenilor cred ca au nevoie de 8 sau 9 ore de somn pe zi pentru a ,,functiona" corespunzator. Insa experienta mea si a altora arata ca 6 ore ajung.
     Re-conditioneaza-ti mintea si spune-ti ca dupa o perioada scurta de adaptare te vei simti absolut grozav cu doar 6 ore de somn pe zi si ca NU e mare lucru sa te trezesti la 5.

2.Nu manca cu cateva ore inainte de a te duce la culcare
     Eu recomand sa nu mananci nimic dupa ora 19. De asemenea, evita cofeina, ceaiul negru sau alcoolul 6-7 ore inainte de culcare.
     Daca mananci inainte sa te culci, o parte din energie va fi necesara sistemului digestiv, iar calitatea somnului tau va avea de suferit si te vei trezi obosit dimineata.

3.Iti trebuie un motiv bun ca sa te trezesti dimineata
    Gandeste-te de ce ai vrea sa ai mai mult timp in viata ta. Ce te motiveaza ? Asta te va ajuta sa te trezesti devreme.
    De asemenea, recomand sa iti scrii o lista cu sarcini pentru ziua ce are sa vina. Daca te trezesti de dimineata si nu stii ce sa faci, exista ,,riscul" de a te culca inapoi.

4.Calmeaza-ti mintea inainte sa te culci
     Fa-ti obiceiul de a medita sau sa te relaxezi 20-30 de minute inainte sa te culci. Nu munci sau nu te uita la televizor inainte de culcare. Daca faci asta, mintea ta continua sa lucreze, iti va lua mai mult timp pana adormi, iar somnul nu va fi adanc si relaxant cum ar trebui si te vei trezi obosit in urmatoarea zi.

5.Ia o decizie ferma de a te trezi la 5 dimineata si transform-o intr-o provocare
     Inainte sa adormi, impune-ti sa te trezesi la 5 dimineata - orice ar fi ! Vizualizeaza-te avand un somn adanc, relaxant si energizant si cum te ridici din pat la 5 dimineata simtindu-te revigorat si incantat sa incepi zua.
     In acest fel, iti conditionezi subconstientul si trezirea de dimineata devine mai usoara.
     Fa ,,trezirea la 5 dimineata" sa fie o provocare. Majoritatea oamenilor nici macar nu incearca intreaga lor viata, majoritatea celor care incearca abandoneaza dupa doar cateva zile... Da, trezirea de dimineata este un obicei folosit cel mai mult de persoanele foarte prospere.
     O sa poti ? Desigur ca vei putea !

6.Nu amana
     Stiu, este tentant sa amani alarma cand suna, dar iti ingreuneaza doar provocarea de a te trezi dimineata. Amani odata, urmatoarea zi poate de doua ori, apoi stai cu jumatate de ora mai mult...
     Nu gandi, nu negocia, nu incerca sa gasesti nici un motiv pentru care nu ar fi o problema sa stai cu cateva minute mai mult in pat.. doar ridica-te, doar fa-o !
     Poti practica aceasta dificultate si in timpul zilei: stai intins, pune-ti ceasul sa sune in 5 minute, relaxeaza-te si pretinde ca dormi... si cand suna alarma, spune-ti: ,,E timpul sa ma ridic, ma asept la o noua zi grozava..." - si doar te ridici din pat.

7.Pune-ti alarma departe de tine
     Daca tentatia de a amana este prea puternica, pune alarma mult mai departe de pat ca sa nu ai alta obtiune decat sa te dai jos din pat si s-o opresti.

8.E timpul sa te trezesti de-a binelea
     Bine, tocmai te-ai dat jos din pat, dar probabil nu esti in totalitate treaz inca. Deschide geamul si ia 5-10 guri adanci de aer. De asemenea, recomand niste exercitii fizice pentru 10-15 minute pentru a-ti oxigena trupul si sa te pregatesti pentru noua zi.

9.Fii mandru de realizarea ta
     Mai putin de 1% din populatie se trezeste la 5 dimineata si e tipic oamenilor de succes. Deci, rezerva-ti un minut, bucura-te de reusita si fii mandru de tine.
     Ata ar putea suna putin copilaros, dar e foarte importanta. Avand senzatia implinirii vei fi motivat in plus si iti va face trezirile de dimineata mai usoare pentru urmatoarele zile.

10.Asigura-te ca nutritia si sanatatea sunt echilibrate
     Calitatea nutritiei are o mare influenta asupra nivelului de energie. Uite cateva sfaturide baza : Mananca multe fructe si legume, bea apa destula. Evita alcoolul, fast food-urile, snaksurile, prea multa cafea sau ceai negru.. Redu consumul de zahar, acizii grasi nesaturati, carnea.. pe cat posibil.
     Crede-ma, nu e atat de dificil pe cat crezi si devine mai usor pe zi ce trece.

Concluzia:
     Inca odata, trezirea de dimineata va fi provocatoare la inceput, dar devine mai usoara pe zi ce trece. Trebuie doar sa trecem prin primele 7-10 zile. Asta necesita disciplina si puterea vointei, dar merita.

     Da, vei fii obosit la inceput, dar dupa o saptamana sau mai mult vei realiza din ce in ce mai multa energie pe parcursul zilei si din ce in ce mai putin obosit.

     Scopul nostru este de a fi plini de energie intreaga zi dormind mai putin. Nu are rost sa te trezesti la 5 dimineata daca ne-ar fi facut mai obositi pentru restul zilei.

     Unele persoane recomand sa faci trezirea de dimineata sub forma unui proces incept, unde te trezesti cu 15 minute mai devreme la fiecare 1-2 saptamani.

     Cand eu am decis sa ma trezesc devreme, am trecut imediat de la ora 8 la ora 6 si dupa un timp am decis sa ma trezesc la 5 si a functionat destul de bine pentru mine.

     Dar, poti experimenta ambele cazuri.

     Esti o persoana care se trezeste devreme ? Care a fost partea ta cea mai dificila in formarea acestui obicei ?

     Mai stii vreun alt sfat pentru a face trezirea de dimineata mai usoara ?

(sursa : http://addicted2success.com/motivation/10-ways-you-can-be-a-successful-early-riser/)
« Last Edit: November 20, 2013, 04:43:20 PM by Chachiy »

DrW

  • Nou venit
  • *
  • Posts: 7
  • Grabeste-te incet.
  • Locatia: Alexandria
  • Prenume: Luigi
Re: 10 Pasi Pentru a Te Trezi Devreme
« Reply #1 on: April 03, 2014, 02:35:03 PM »
Scuzati-ma ca postez dupa atata timp de la scrierea articolului.

Personal, cred ca ar mai fi importanta si ora de culcare. Ca sa te poti trezi la ora 5 si totusi sa acoperi si cele 8 ore de somn recomandate, trebuie sa iti planifici timpul astfel incat pe la 9-10 maxim sa dai stingerea. In primele zile desigur, e foarte greu sa adormi la ora aia, ajungand de cele mai multe ori sa te invarti ca puiul la rotisor cateva ore pana la ora la care creierul e obisnuit sa intre in faza de somn.

In concluzie, aici nu trebuie sa fie vorba de mai putin somn, NU! Somnul timp de 8 ore are avantajele sale, altfel nu ar mai fi fost recomandat cu tarie de orice neurolog / psihiatru la care mergi sau, ma rog, cu care porti o discutie. Trebuie doar reprogramat timpul , astfel incat sa te culci mai devreme, pentru a te trezi mai devreme.
In niciun caz nu e nevoie de reducerea timpului acordat somnului, pentru a avea mai mult timp la dispozitie sa iti faci treburile. Hai sa studiem umpic problema. Stim cu totii ca dimineata dam cel mai mult randament in tot ceea ce facem, iar spre seara parca ne piere cheful, parca vrem doar sa ne relaxam si sa facem anumite activitati ce nu ne solicita intelectul / fizicul asa mult. Corect? Asadar da, trezitul mai devreme, mareste perioada in care "muncesti" mai intens. In acelasi timp, schimba perioada serii, sa zicem un interval intre ora 21 si ora 00, ora la care se culca majoritatea dintre noi; schimba aceasta perioada de relaxare, cu una mai avantajoasa, anume SOMNUL.

Pentru a intelege mai bine acest avantaj, hai sa vedem pana la urma ce inseamna somnul:

" Fazele somnului
1. Nivel de constienta ridicat – in acest interval, orice zgomot te poate trezi cu usurinta;
2. Somn adanc, nivelul de constienta scade, interval in care poti avea “flash-uri” cu imagini de peste zi;
3. Faza care corespunde odihnei fizice, fara vise (sau cu vise pe care nu ti le mai amintesti);
4. Faza activitatii cerebrale intense, cu vise, cand se pare ca se prelucreaza informatiile din timpul zilei.

Cele patru faze alcatuiesc un ciclu. Exista mai multe cicluri de somn pe noapte. Ai sa remarci ca, daca nu adormi la ora ta obisnuita, nu vei mai adormi pentru circa doua ore dupa aceea, adica pana atunci cand, biologic, incepe un nou ciclu.

Ce spun cercetarile?Cercetatorii afirma ca daca am sti totul despre creier, am sti totul despre somn. Nevoia de a dormi este strans legata de procesele cognitive, logice, de memorare: creierul aduna peste zi tone de informatii, iar starea de somn – care lasa constiinta propriu-zisa sa “ia o pauza” – ii permite sa stocheze aceste informatii. Studii recente au demonstrat ca peste noapte creierul isi aminteste date aparent nesemnificative adunate peste zi. Aceste informatii se stocheaza, alaturi de cele memorate “constient”, in hipocampus, responsabilul cu memoria pe termen lung. Creierul poate cantari, fara sa aiba nevoie neaparat de ajutorul nostru “constient”, alternativele unei anumite probleme. Nu degeaba se spune ca noaptea este un sfetnic bun: stim cu totii ca daca dormim bine peste noapte, dimineata ne trezim cu solutii la problemele care ne-au framantat in ziua anterioara. Nu in ultimul rand, s-a demonstrat ca visele sunt responsabile de o mai buna memorare a lucrurilor pe care le-am invatat peste zi. Cercetari cantitative, pe grupuri de studiu, au dovedit aceleasi lucruri: subiectii care au dormit opt ore pe noapte au dat randament, atat fizic, cat si intelectual, foarte bun; in schimb, in cazul celor care au dormit doar cinci ore, capacitatea de memorare a datelor a scazut semnificativ dupa doar o saptamana de privare de somn; la fel tonusul psihic si capacitatile fizice. "

-citat de aici


Morala: Presupun ca e mai buna o reprogramare a somnului, decat micsorarea acestuia.