Adesea asociat cu antrenamentul de forta la aparate, fitnessul incepe sa-si faca loc in viata noastra ca o notiune ce defineste omul modern printr-o activitate veche precum lumea: exercitiul fizic, miscarea.
Fitnessul inseamna o plaja infinita de activitati fizice, pshihice si mentale prin practicarea carora se ajunge la o calitate optima a vietii.
Fitnessul reprezinta o conditie dinamica, multidimensionala, ce se bazeaza pe o stare de sanatate pozitiva si include in ea mai multe componente:
-fitness intelectual
-fitness social
-fitness spiritual
-fitness fizic (conditia fizica)
Voiciunea mentala si curiozitatea, capacitatea de a raspunde adecvat din punct de vedere emotional, de a stabili si a intretine relatii cu alti oameni, interesul si implicarea in problemele sociale, precum si capacitatea fizica de a indeplini sarcinile si telurile personale cu vigoare, eficienta si fara a te simti epuizat, reprezinta elemente esentiale ale vietii, dar si ale fitnessului.
Aceste aspecte ale fitnessului sunt strans interconectate, un nivel ridicat al uneia dintre componente imbunatatind nivelul celorlalte si invers. Asa se explica de ce prin faptul ca miscarea, sportul, imbunatatesc fitnessul fizic, conditia fizica, nivelul de antrenament, ele au efecte favorabile si in plan psihic, spiritual si profesional.
Fitnessul nu este un program de antrenament pe care sa-l executam de 2 - 3 ori pe saptamana, fitnessul este un mod de viata accesibil tuturor. Iata cateva afirmatii in acest sens:
-Viata inseamna miscare si miscarea inseamna viata.
-Organismul uman are nevoie de activitate.
-Organismul uman nu poate rezista stresului zilnic de a sta numai pe scaun sau de a sta numai in picioare.
-Pentru a primi energie, e nevoie de o eliberare a energiei in prealabil.
-Un organism sanatos si antrenat lucreaza la capacitate maxima.
-Oamenii care practica exercitiul fizic se simt mai bine si au un respect de sine ridicat.