Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Organizari antrenamente / Re: Flotari pentru Romania
« Last post by Chachiy on March 01, 2014, 10:26:54 PM »
50873 + 132 (joi) + 117(sambata) = 51122
92
Parkour Romania / Re: Parkour sau freeruning ?
« Last post by alex_under on February 27, 2014, 12:38:07 PM »
Am ales parkour pentru ca venerez sportul in general...si ce e mai bun decat o arta a miscarii libere in care iti conditionezi fizicul si psihicul dupa bunul plac si dupa propriul tipar?...
93
Parkour Romania / Re: Rusinea
« Last post by alex_under on February 27, 2014, 12:22:23 PM »
Nu este nici o rusine...parkour este un sport,o arta...oamenii s-au nascut judecatori(nici nu ar mai trebuie sa existe fac de drept)si vad instantaneu doar esenta negativa din orice lucru...daca observi ca un loc este mai populat decat ai nevoie tu pentru a te antrena in liniste,iti poti alege alt loc iar in cazul in care respectivii ti se dreseaza,politicos sau nu,da tu dovada de bun simt,raspunde-le calm si respectuos si pleaca...cu timpul vor intelege probabil din atitudinea asta ca nu facem nimic rau decat ne mentinem sanatosi facand ceva ce ne place!bafta la antrenamente
94
Jurnal de antrenament / Alex-23 ani-Targoviste
« Last post by alex_under on February 26, 2014, 12:21:55 PM »
Dupa atata pauza...azi am reluat antrenamentul tehnic...preparat fizic si dupa o incalzire de 40 de minute am zis sa ma joc un pic cu obstacolele din jur.La primul element,si anume speed,ce-i drept peste un obstacol destul de lat,am atacat cu rotula stanga obstacolul respectiv...un prim semn ca trebuie sa incep cu inceputul,vorba aceea...incalzirea dinainte+fasa elastica au grabit ameliorarea durerii asa ca nu-mi fac mari probleme...dupa o sesiune de wall-ride-uri reusite am hotarat s-o iau usor cu wallrun-ul...reusit si asta,bifat...am zis sa ma avant un pic sa trec la wallrun to catleap...ceea s-a soldat doar cu  evolutia wallrun-ului...dar,e si maine o zi...sunt multumit de progresele facute azi si sfatul meu pentru toti,si incepatori si experimentati,antrenati-va progresiv incepand cu cele mai mici obstacole...chiar daca le-ati putea trece si "in somn",cum e vorba!Bafta tuturor la antrenamente!
95
Parkour Romania / Re: All 4 Flow
« Last post by alex_under on February 26, 2014, 08:23:07 AM »
Si eu sunt de parere ca nu ar trebui sa intervina nimic care sa "ajute" la determinarea noastra in afara de noi insine...adica poate fi un test pentru tine...daca astazi spre exemplu ai alergat 2 km dupa care ai dat drumul la mp3/tel etc si ai mai tras de tine inca 500m o sa fi satisfacut de melodia cutare care te-a ajutat.Dar daca maine alergi 2 km si cand nu mai poti mai tragi de tine pentru inca 100m motivandu-te cu ajutorul propriului psihic,la finalul celor 2,1km o sa fi pe deplin satisfacut de tine si o sa-ti multumesti ca in ziua respectiva ai evoluat cum te-ai fi asteptat,singur,fara nici un ajutor!Bafta la antrenamente!
96
Bun Venit! / Re: Alex Saluta-RE
« Last post by wutang on February 26, 2014, 01:03:20 AM »
Salut Alex !
->citeste regulile acestui forum .

->citeste continutul fiecarui Topic inca de la prima pagina (astfel nu vei fi pus in postura de a intreba ceva ce s-a mai intrebat sau sa dai sfaturi care s-au mai dat.)

Intra pe acest link http://www.traceurs.ro/index.php?topic=863.0 si documenteaza-te. Gasesti aici tot ce iti trebuie pentru inceput de drum.

Pentru orice nelamurire contacteaza un Administrator sau Moderator prin optiunea "Personal Message".
Bun venit in comunitate, si, bafta la antrenamente !
97
Parkour Romania / Re: visul nostru!!
« Last post by alex_under on February 25, 2014, 11:48:56 PM »
Anul asta imi doresc sa reiau progresiv antrenamentul tehnic parkour...conditionarea am inceput-o in urma cu ceva luni pentru ca asa este normal si sper sa am rezultate pozitive!
98
Bun Venit! / Alex Saluta-RE
« Last post by alex_under on February 25, 2014, 11:36:39 PM »
Alex ma numesc,originar din Targoviste,am practicat acum cv timp dar nu am de gand sa pun la socoteala perioada de dinainte...cu fortze proaspete si mult mai matur am revenit in comunitatea pe care o respect,o sustin si o sprijin!Sa ne revedem cu bine la un antrenament cat de curand!
99
Organizari antrenamente / Re: Flotari pentru Romania
« Last post by Sica on February 25, 2014, 02:42:28 PM »
170+50703 = 50873
100
Esti nou? Cum sa incepi! / Re: Primul ajutor
« Last post by Chachiy on February 24, 2014, 10:34:26 PM »
     Accidente produse de violenta

     Muşcăturile produse de:
     * Om - sunt periculoase. Victima trebuie să fie văzută de un medic. Clăteşte rana cu apă multă, curgătoare.
     * Şarpe - produc rareori moartea. Nu vă luaţi după poveştile cu tovarăşul de călătorie care taie pielea muşcată şi suge veninul din rană. Dar acţionează astfel:
     - Nu te speria şi nu te agita, nu sări, nu alerga fără rost;
     - Cineva să omoare şarpele - dacă se poate;
     - Spune-i victimei să stea complet nemişcată;
     - Aplică un bandaj strâns (însă NU garou) între locul muşcat şi inimă, pornind mai de departe de rană şi înfăşurând spre ea (trebuie să apară o strângere care să încetinească circulaţia sângelui, dar membrul nu trebuie să se înnegrească şi să se umfle);
     - Spală zona muşcăturii cu apă rece (dar nu o freca);
     - Tratează-l de şoc şi nu-i da nimic să bea;
     - Transportă-l urgent la doctor, la spital (împreună cu şarpele mort - dacă-i ai).
     * Câine - Primul ajutor:
     - îndepărtează, şterge imediat saliva câinelui din locul rănit;
     - Spală bine (5 minute) rana cu apă şi săpun;
     - Acoperă rana cu un bandaj curat şi uscat;
     - Imobilizeză membrul respectiv cu aţele;
     - Transportă victima la spital; dacă nu s-a putut, raportează unui doctor muşcă-tura - chiar după ce s-a vindecat rana.
     Turbarea e mortală şi nu poate fi tratată fără vaccin. Simptome: iritare; nu suportă lumina; aversiune violentă faţă de apă; paralizie.
     Ai grijă să nu transmită altcuiva boala.
     * Vulpe, şobolan, liliac - este adeseori mai periculoasă (în transmiterea turbării) decât cea produsă de un câine. Primul ajutor - ca la muşcătura de câine. În plus, dezinfectează rana cu alcool.
     * Furnică, ţânţar: Primul ajutor, frecţionează zona cu praf de copt (bicarbonat de sodiu), ca să calmezi durerile. Dacă se umflă, acoper-o cu o cârpă udă.
     * înţepătura de albină sau viespe: Primul ajutor: încearcă să extragi (cât mai urgent) acul rămas în piele cu o pensetă, sau cu vârful unui ac ori cuţit sterilizat la flacără. Atenţie să nu storci punga cu venin. Apoi spală cu apă rece. Săpunul calmează înţepătura de albină; oţetul şi lămâia pe cea de viespe.
     Dacă sunt înţepături numeroase (de exemplu cele produse de un roi înfuriat), spală-le cu multă apă rece în care s-a dizolvat praf de copt (bicarbonat de sodiu).
     * Păianjen: Primul ajutor ca la muşcătura de şarpe. O compresă rece (gheaţă învelită într-o cârpă) micşorează durerea.
     * Insecta intrată în ureche: Primul ajutor -toarnă în ureche ulei (preferabil cald - de la opaiţ etc.) ca s-o omori. Atenţie: suprafaţa canalului urechii este o zonă sensibilă uşor de infectat prin zgâriere (cu urmări foarte grave!) - deci poţi interveni (delicat) numai cu scobitori, chibrituri etc. înfăşurate în vată şi îmbibate cu alcool.


     Înecarea (cu un obiect): NU încerca să scoţi cu degetele obiectul înţepenit din gât, s-ar putea să-l înfigi mai adânc.
     * Primul ajutor: soluţia mai bună este să pui sau să faci victima să tuşească. Şi să-l vadă un medic. Dar până atunci nu aştepta, încearcă să-i scoţi „dopul" din gât sau din trahee:
     a) Un copil mic: apucă-1 de picioare şi ţine-1 atârnat cu capul în jos, apoi loveşte-l scurt între umeri.
     b) Un copil mai mare: aşează-ţi jos genunchiul drept iar pe cel stâng ţine-1 ridicat înainte. Sprijină mâna stângă cu palma în sus pe genunchiul stâng şi aşează copilul pe ea cu pieptul şi burta în jos, aşa fel încât capul să-i atârne în jos. Loveşte-1 scurt şi îndesat între umeri cu palma dreaptă.
    c) Un adult: întinde-1 pe o masă, pe speteaza scaunului, pe un buştean sau pe o lespede, cu faţa în jos şi cu capul atârnat dincolo de marginea mesei. Loveşte-1 cu podul palmei scurt şi îndesat între umeri.
     d) Un adult: îmbrăţişează pe la spate victima aflată în picioare, cu braţele peste corpul lui, cu pumnii uniţi sub sternul victimei. Strânge-1 cu putere, brusc, apăsând tare cu pumnii şi împingând în sus - de 4 ori. Nu strânge coastele - apasă cu pumnii pe abdomen.
     f) Te-ai înecat şi eşti singur: pune-ţi un pumn pe abdomen, deasupra ombilicului dar sub coaste. Aşează palma cealaltă peste pumn. Apasă în sus tare şi rapid, de 4 ori. Sau: apasă-ţi cu forţă abdomenul pe speteaza unui scaun, pe marginea mesei, pe o balustradă sau pe chiuvetă.


     Lovitura la cap - dacă e violentă (de exemplu cauzată de un accident de automobil, o lovitură cu piciorul la o grămadă de rugby, alunecarea pe gheaţă) poate produce: ameţeli, comă, hemoragie pe gură, urechi sau nas, dureri de cap, privirea ciudată.
     * Primul ajutor: culcă victima pe jos; acoper-o. N-o lăsa să facă eforturi: să se ridice, să se împleticească. Dacă nu are fractură la coloana vertebrală şi faţa este roşie, congestionată, ridică-i capul pe o pernă improvizată: haină împăturită, pulovăr.
     Dacă însă are faţa palidă - nu ridica victimei capul.
     Roteşte-l uşurel cu corpul şi capul pe o parte (dacă nu pare să aibă o fractură la coloană) - ca să i se scurgă din gură sângele, voma sau mucozităţile. Dacă sângerează, leagă-i capul cu un bandaj curat (fără să strângi, căci oasele ar putea ceda şi lovi creierul).
     Atenţie: trebuie să stea întins şi liniştit (chiar dacă nu e conştient) până ce îl vede un medic.


     Paralizia: e produsă de rănirea sistemului nervos. Dacă un nerv e tăiat, muşchii comandaţi de el sunt paralizaţi până ce nervul se reface. Nu se poate trata. Membrul afectat trebuie eventual prins în aţele şi mişcat periodic, pentru evitarea deteriorării sau contracţiei involuntare, în aşteptarea refacerii fibrei nervoase.


     Hernie (la abdomen). *Primul ajutor constă în reintroducerea în abdomen (apăsând cu mâna cu degetele) a bucăţii de intestin ieşit afară (se vede o umflătură sub piele) şi reţinerea lui acolo - cu ajutorul unui bandaj pus peste un ghem care să apese zona respectivă.


     Accidente produse de viteza excesivă:
     În cazul în care se mai poate sta la locul accidentului, NU deplasa şi nu transporta o victimă rănită din cauze violente. Victima inconştientă scoasă dintr-un camion, tren, automobil şi pe care o târăşti spre un loc „mai bun" poate muri din cauza asta - dacă în interiorul corpului are organe rupte sau o fractură la coloana vertebrală.
     NU înghesui niciodată victima inconştientă într-un automobil, ca să o duci la spital. Aşteaptă
să vină maşina Salvării. Până atunci - fă tot ce ştii sau poţi, ca să chemi ajutoare, Salvarea, să opreşti
hemoragia, să ţii victima la căldură, s-o tratezi de şoc:
     -Şocul;
     - Hemoragie, Leşin, Fracturi;
     - Stopul respirator.
     Dacă eşti obligat să muţi ori să deplasezi victima (de exemplu, pericol de inundaţie, prăbuşire de stânci, incendiu) - procedează aşa cum scrie la capitolul ,,Transportul victimelor".



     Naşterea accidentală -se poate întâmpla oricând, oriunde. Nu e un eveniment excepţional - ci unul foarte banal. Nu-ţi pierde firea când dai ajutor- deşi lăuza va ţipa ca din gură de şarpe.
     Lasă Natura să se desfăşoare în voie, tu doar ajut-o puţin (mai ales n-o încurca!). Adică:
     - NU trage de: prunc, cordonul ombilical sau placenta agăţată de capătul celălalt al cordonului.
     - Leagă cordonul imediat ce fătul a ieşit.
     - Taie tu cordonul numai dacă sigur nu soseşte o moaşă sau medic competent. Dacă ajutoarele (competente) sunt pe drum, leagă cordonul dar nu-l tăia, lasă-1 cu placenta.
     - Ţine pruncul la căldură, de exemplu, aşează-1 între picioarele mamei.
     O naştere are mai multe faze:
     Prima etapa (câteva ore): Simptome: durere în partea de jos a spatelui; contracţii regulate ale interiorului uterului, la fiecare jumătate de oră (dar intervalul poate varia la diverse femei); scurgere de lichid.
      Stresul poate declanşa sau grăbi naşterea.
      *Pregătiri necesare: întinde gravida pe spate, cu genunchii îndoiţi şi tălpile proptite, cu coapsele depărtate - pe ceva orizontal şi neted (pat, masă, bancă etc), peste care ai aşternut mai înainte o foaie de plastic, muşama, cearceafuri, haine, cârpe, ziare - curate. Dacă se poate, fă rost să ai la îndemână multă apă caldă. Spală-te foarte bine pe mâini. Leagă-ţi o basma peste gură. Nu fi îngălat, neglijent - trebuie să fii cât mai curat.
      Vorbeşte-i lăuzei tot timpul şi încurajeaz-o mereu, cât poţi mai bine.
      Pregăteşte un culcuş pentru prunc într-un sertar, cutie de carton, sau lighean, căptuşit cu haine, prosop curat etc. Fierbe bine (peste 5 min) o foarfecă, sau arde-o în flacără (peste 30 sec). Pentru legarea cordonului mai fă rost şi de trei bucăţi de sfoară tare, ceva mai lungi decât o palmă cu degetele întinse. Mai adună: un vas ori o găleată (mama poate vomita etc); un sac de plastic ori un prosop (pentru placentă); şervete, batiste, cârpe curate (se pun în jurul vaginului după eliminarea placentei).
     Etapa a doua (naşterea propriu-zisă): Simptome: contracţiile devin mai puternice, mai dese; dacă se scurge şi vreo jumătate de litru de lichid pătat cu sânge - atunci chiar că începe.
     Când apare un ghem şi deci naşterea porneşte, aşează mama în cea mai bună poziţie - pe spate, cu genunchii în sus şi fundul spre marginea mesei.
     Dacă îşi face nevoile curăţă masa imediat şi şterge gravida (numai dinspre faţă spre spate) cu hârtii, cârpe, mai ales zona în care iese pruncul. Nu pune şi nu băga mâna sau alte obiecte în vagin.
     Când începe să iasă fătul, spune-i mamei să NU se mai încordeze, să nu se mai screamă.
     Nu interveni în timpul ieşirii fătului. Nu atinge fătul până ce capul nu iese complet din vagin.
     S-ar putea să apară mai întâi capul, şezutul, piciorul sau mâna pruncului: NU trage, DOAR sprijină-l şi ajută-l să iasă. Ţine-i capul în palme; când apar umerii, susţine-l de la subţiori şi ridică-l spre burta mamei. Vezi că e foarte alunecos! De obicei pruncul iese cu faţa în jos. După ieşirea capului şi gâtului, pruncul se răsuceşte singur cu faţa într-o parte, ca să iasă umerii. Umerii ies pe rând -ajută-i să iasă ridicând şi coborând capul. Primul iese umărul de sus - orientează capul în jos. Apoi ridică-i capul - pentru a uşura ieşirea umărului de jos.
     Intervino numai dacă placenta acoperă faţa copilului - în cazul acesta o rupi cu mare grijă cu degetele sau cu foarfecă. Sau, dacă s-a înfăşurat cordonul în jurul gâtului: cu blândeţe, dar rapid îl slăbeşti, faci o buclă şi o desfaci prin alunecare. Când capul iese ultimul, dar s-a înţepenit - aşteaptă 3 minute după ce au ieşit umerii şi de-abia atunci trage foarte uşor, delicat.
     Acţionează foarte delicat: dacă manevrezi greşit şi rupi cordonul, pruncul poate să moară datorită hemoragiei!
     Aşează pruncul complet ieşit (atenţie că e foarte alunecos - să nu-l scapi) între picioarele mamei, cu capul la vale, mai jos decât corpul (să se scurgă lichidele din plămâni, gură, nas), şi cordonul neîntins.
     În continuare:
     - Leagă una de alta gleznele pruncului, cu o cârpă (dar nu strâns);
     - Bagă-ţi degetele unei mâini sub legătură şi ridică pruncul ca să atârne cu capul în jos (dar susţinut cu cealaltă mână) şi faţa în sus (dar atenţie să nu întinzi cordonul); deschide-i gura şi dă-i puţin capul pe spate, apoi lasă să i se scurgă lichidele din gură şi nas;
     - Şterge-i foarte delicat faţa şi gura cu o cârpă moale şi curată;
     - Când pruncul ţipă, întinde-1 aproape de sânul mamei, cu faţa în sus.
     - Dacă pruncul nu plânge, nu bolboroseşte, nu respiră - nu te speria. Trezeşte-l, fără să-l maltratezi: aşteaptă vreo două minute, apoi: plesneşte-1 uşor peste pulpe şi pe spate; foarte delicat fă-i respiraţie artificială gură la gură (o insuflare la 3 sec).
    Etapa a 3-a: aproximativ 5-30 minute după ieşirea pruncului apare un şuvoi de sânge şi apoi placenta; lăuza îşi desface singură picioarele şi o ajută să iasă.
     După ce placenta a ieşit şi pulsaţiile cordonului se opresc, sângele ar trebui să se scurgă din cordon spre prunc. Cordonul îşi schimbă culoarea: din albastru devine alb. Păstrează placenta într-o
pungă sau un vas - ca să fie văzută de medic.
     Notă; scurgerea de sânge din vagin, care apare de obicei la naştere, poate fi oprită (nu chiar în toate cazurile) masând uşor sub buric (pe uter se simte ca un ghem mare şi moale). Se masează la fiecare 5 minute timp de o oră, până ce uterul devine tare.
     Dacă medicul întârzie sau nu vine: leagă cordonul în două locuri. Prima legătură (strânsă) la aproximativ 15 cm de buricul pruncului, apoi a doua la 20 cm de prima. Verifică încă odată nodurile!
     Taie cordonul (cu o foarfecă sterilă!) între cele două legături. Acoperă tăieturile cu un pansament steril. Dacă nu scăpă sânge, după vreo 10 min. mai fă o legătura (a treia) la aprox 10 cm de buricul copilului.
     Spală, îmbăiază lăuza. Dă-i băuturi calde. Trateaz-o pentru şoc. Felicit-o. Încurajeaz-o. Controlează-i respiraţia şi pulsul. Las-o să doarmă. Pruncul să stea la căldură, lipit de mamă, cu capul mai jos decât restul corpului.
Pages: 1 ... 8 9 [10]