Author Topic: Rostogolirea  (Read 5787 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Rostogolirea
« on: July 29, 2012, 01:09:34 AM »


Rostogolirea


Acest subiect prezinta rostogolirea din perspectiva Parkour-ului , etc etc etc <= descriere pe larg si introducere [need help here]


Cuprins :

Definitie
Video
Tehnica
Intrebari frecvente




Definitie :

Rostogolirea poate fi definita ca miscarea realizata pentru a amortiza caderea corpului, rostogolindu-se pe sol, de la umar spre soldul opus ( pe diagonala spatelui )


Video



http://www.youtube.com/watch?v=V_8bek5f24U







Tehnica :


Invatarea rostogolirii nu este usoara daca am inceput deja cu o postura gresita. Poate lua cativa ani inainte ca miscarea sa fie stapanita, asadar, nu va plangeti si nu disperati daca nu reusiti sa va rostogoliti dupa cateva saptamani.

Cum este destul de complicat a explica miscarea, iar exemplele video vorbesc de la sine, va lasam cu o lista de idei care v-ar putea ajuta in invatarea miscarii :


Este indicat sa va rostogoliti, nu sa sariti direct pe spate si sa ricosati de pe sol. Chiar daca miscarea este usoara si evidenta de pe loc sau de pe vine, executata din viteza s-ar putea sa aveti surpriza sa aterizati direct pe spate si sa ricosati ca mingiile de tenis (desumflate)

Miscarea trebuie sa fie diagonala, de la umar pana la soldul opus umarului pe care va rostogoliti (sfatul este dat de majoritatea traceurilor care stiu despre ce vorbesc)

? Incepand cu umarul ? nu inseamna sa va rostogoliti pe umar ! Primul punct de contact este pe omoplat, muschiul spatelui cel mai apropiat de umar. Aveti grija sa nu dati cu umarul de sol, se poate disloca, si nu vreti asta.

Daca atingeti cu capul suprafata pe care va rostogoliti, ceva este teribil de gresit. Bagati capul la cutie si executati miscarea mai lateral.

Dupa o saritura ce necesita o rostogolire, nu ne prabusim dupa care ne rostogolim , bratele nu amortizeaza socul ci ghideaza directia de rostogolire. Nu lasati greutatea corpului pe brate, folositi-le doar pentru orienta corpul in directia dorita.

Incercati sa evitati pe cat posibil lovirea solului cu genunchii. Doare.

Daca credeti ca stapaniti rostogolirea si aveti incredere in miscare , incercati sa va rostogoliti pe asfalt. Betonul ? este ca un maestru in arte martiale care va pedepseste cand gresiti miscarea.

Odata ce stapaniti rostogolirea de pe vine sau din picioare, miscarea trebuie antrenata in toate conditiile si din toate pozitiile posibile (din sprint, de la o inaltime mica, fara viteza orizontala, etc). Exersati mai intai rostogolirea pe iarba inainte de a o incerca pe beton pentru a nu avea surprize.


Cel mai important : Nu exista tipuri de rostogoliri. Ca toate miscarile de Parkour, rostogolirea trebuie sa fie adaptata la morfologia fiecaruia, tipului de obstacol, etc. Incercati sa variati felul in care va rostogoliti pentru a va face o idee proprie.



Intrebari frecvente :


Rostogolirea se face drept sau lateral ?

Rostogolirea dreapta , pornind de la ceafa si continuand pe lungimea spatelui este rostogolirea folosita in gimnastica. Rostogolindu-va pe coloana vertebrala, riscati accidentari grave in aceasta zona, chiar mai mult ? capul va lovi solul aproape de fiecare data. Lovituri repetate la cap sau sira spinarii pot provoca accidente grave, posibil fatale.
A NU SE ROSTOGOLI PE COLOANA.

Rostogolirea laterala, folosita in Parkour, are ca rol folosirea tuturor muschilor spatelui si a unei suprafete cat mai mari a spatelui, tocmai pentru a proteja coloana vertebrala. Pozitia laterala a miscarii permite capului de a fi adapostit si a nu se lovi de sol.
Rostogoliti-va cu incredere lateral ? umar ? sold opus.


Rostogolirea se foloseste pentru a amortiza sariturile de la inaltimi mari ?


Da, insa nu in exclusivitate. Rostogolirea poate fi folosita si pentru a continua o miscare oarecare, pentru a nu taia din elan , sau pentru a fluidiza trecerea de la o miscare la alta.
La fel, rostogolirea poate fi folosita si pentru a va incetini, in cazul in care aveti un ritm prea alert pentru un obstacol prea apropiat pentru a fi abordat la viteza mare.







Pentru completari sau alte nelamuriri, postati in continuarea subiectului.
Ramaneti pe subiect si cititi ce am scris mai sus inainte de a pune intrebari.



Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !