Author Topic: Contributia voastra [clipuri video]  (Read 2452 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Contributia voastra [clipuri video]
« on: July 30, 2012, 01:32:26 AM »
In momentul in care vrem sa facem un clip video cu Parkour, fiecare dintre noi ar trebui sa isi puna urmatoarele intrebari :

"Care este adevaratul scop pentru acest clip ?"

" In ce masura am o responsabilitate personala pentru imaginea pe care clipul meu o face asupra Parkour-ului ? "Ma intreb oare cati si-au pus aceste intrebari, si mai interesant, cati au facut un clip avand in vedere aceste intrebari ?

Cred ca aceste clipuri video influenteaza ENORM perceptia Parkour-ului, si implicit imaginea sa in fata publicului, a celor nepracticanti, dar si in fata practicantilor.

Traim intr-o vreme in care media este omniprezenta, iar clipurile video au o importanta foarte mare.

Orice fiinta umana retine, in aceasta ordine :

    * Ceea ce vede,
    * Ceea ce aude,
    * Ceea ce citeste
In alte cuvinte, un video are o semnificatie si un impact mai mare decat un text. Deci, un clip facut praf are un impact negativ asupra imaginii Parkour-ului, superior impactului pe care l-ar putea avea un text superb despre Parkour. Imaginea este pur si simplu mai sugestiva, mai expresiva.


Presupun ca majoritatea care realizeaza aceste clipuri video pe banda, nu s-au intrebat niciodata inainte de a incepe filmarile, ce influenta va avea clipul asupra imaginii Parkour-ului. Nu, nu cred, insa cred ca majoritatea s-au intrebat mai degraba ce imagine isi vor face ceilalti despre ei, si despre "performantele" lor.  :/

Cine si-a pus pana acum urmatoarele intrebari esentiale ? :


Cum pot aduce ceva nou prin clipul meu ?

Cum ma va ajuta acest clip in practica mea personala ?

Cum va putea ajuta acest clip pe alti practicanti ?

Cum poate fi clipul meu benefic pentru imaginea Parkour-ului ?Facand pe "avocatul diavolului", intrebati-va si urmatoarele :Oare clipul meu video poate fi unul banal, fara a aduce nimic nou ?

Oare clipul meu video poate fi inutil pentru practica mea personala ?

Oare clipul meu video poate fi inutil pentru ceilalalti practicanti, sau si mai rau, poate avea un impact negativ asupra lor sau a celor care acum sunt la inceput ?

Oare clipul meu video poate avea un impact negativ asupra imaginii Parkour-ului ?Raspunsul la aceste intrebari trebuie NEAPARAT sa fie unul sincer si obiectiv. Dar mai inainte, trebuie sa aveti macar o idee CLARA asupra scopului vostru.


Iata cateva sfaturi si sugestii (mai mult sugestii) pe care le consider valide si utile, atat pentru voi dar si pentru ceilalti si pentru imaginea Parkour-ului in general.


1. Scopul meu este sa arat ce este Parkour-ul :


Ati observat ca exista deja clipuri video bune, iar daca aveti de gand sa aduceti ceva nou, ce anume va fi aceasta noutate ?

Sunteti siguri ca aveti nivelul si experienta, nu doar in termeni de practica, ci si de filmare si editare video, pentru a da o imagine placuta si eficienta Parkour-ului ?

Sunteti deci competenti pentru a realiza un clip video, iar in cazul contrar, nu ar fi fals fata de voi, fata de altii si fata de imaginea Parkour-ului ?


2. Scopul meu nu este " sa scot un film" , ci de a ma filma pentru a imi intelege miscarile, de a le analiza si de a detecta greselile pentru a le corecta :


Este o idee excelenta. Vizionati chiar voi clipul video, acest lucru va poate ajuta sa va vedeti propriile miscari, din exterior, ca si cum ati vedea miscarile altora.
In plus de parerea voastra personala, puteti cere parerea prietenilor practicanti, de preferinta a celor care au mai multa experienta si deci o intelegere mai profunda a miscarii.
Trebuie deci , sa filmati ceea ce stapaniti cel mai putin, si nu ce faceti cel mai bine...este un pic logic.

Aceasta filmare trebuie sa o faceti FARA a va asuma riscuri. Filmati miscari pe obstacole de nivelul vostru, chiar un pic mai usoare.
Acrobatiile nu isi au locul in Parkour, nici efectele si miscarile de show.

Daca sunteti izolat (gen Satu Mare, Cucuietii de Munte sau Cugir  :D ) sau daca considerati ca nu ati colectat destule critici constructive, puteti posta clipul video pe un forum serios.

Insa in acest caz, ar fi necesare cateva precizari pe langa clipul in sine, sau chiar un text de introducere inaintea imaginilor video :

    * varsta voastra, de cat timp practicati, cu ce frecventa, daca practicati si alte sporturi si daca aveti probleme de sanatate de care ar trebui sa se tina cont.
    * care sunt obiectivele voastre, generale si specifice
    * in ce fel si in ce conditii antrenati aceste miscari, in termeni de frecventa si repetitiiIn plus, daca videoclipul este datat, veti putea reveni asupra lui si va veti putea face o idee asupra progreselor facute, asupra executarea unei anume miscari, in acelasi loc. Veti utiliza astfel toate aceste instrumente tehnologice - camerele video, calculatoarele si internetul - in cel mai UTIL si EFICIENT mod posibil.

Nu considerati toate sfaturile primite ca pareri avizate, nu le luati intotdeauna de bune, luati-le cu prudenta, chiar cu degajare, deoarece, in cele mai multe cazuri, nu aveti nici o idee asupra experientei sau obiectivitatii celui care va sfatuieste.
Avand in veder ca acest videoclip nu va servi decat la o progresie personala, nu are nevoie de o "coloana sonora" care sa distraga atentia spectatorului.

Astfel de videoclipuri nu au ce cauta pe Youtube, sau orice alt site de video-sharing (partaj de clipuri) deoarece singurul lor scop este de a va ajuta sa progresati, ceea ce inseamna ca miscarile aratate sunt de o calitate mediocra sau slaba, deci nu ar putea da decat o imagine mediocra sau slaba, chiar proasta a Parkour-ului, cu atat mai mult cu cat nici o explicatie nu este data.


3. Scopul meu este de a ma face cunoscut ca practicant individual : (de a-mi face cunoscut grupul)

Iata cateva intrebari interesante :


Sunt ABSOLUT SIGUR CA NU DAU UN EXEMPLU NEGATIV ? cum ar fi sarituri periculoase ?

Am un nivel destul de ridicat pentru a realiza ceva frumos ?

Am competentele artistice pentru a filma aceste actiuni ?

In ce fel ilustrarea videoclipului printr-o coloana sonora (stilurile aici sunt amestecate) continand versuri antisociale si clar negative, pot afecta intr-un mod negativ imaginea Parkour-ului in fata publicului ?
Am mentionat de mai multe ori expresia "imaginea Parkour-ului". Ei bine, nu este tocmai o prioritate, cel putin pentru mine, pentru ca nu pot influenta un fenomen global, imi fac griji mai degraba, si mai serios, pentru imaginea Parkour-ului in fata celor care sunt la inceput, care cauta un exemplu, care vor sa stie cum arata exact Parkour-ul.

Sper ca acest mesaj sa va trezeasca constiinta si sa va faca sa realizati importanta intelegerii scopului, constient sau nu, declarat sau nu, si deasemenea, posibilele consecinte, pozitive sau negative pe care actiunile voastre pot avea asupra voastra, asupra altora si asupra imaginii generale a Parkour-ului.

Cu totii suntem egali, dar diferiti. Tot ceea ce facem, lucruri mici sau mari, vor avea un impact (mic sau mare) asupra lumii in care traim..
Parkour-ul face parte din aceasta lume, asa cum face parte din viata voastra.
Traiti-l cum trebuie si actionati cu cat mai multa inteligenta, in ideea binelui individual dar si a binelui comun.Care va fi deci contributia voastra la o arta care deja v-a dat atat de multe ? Ce veti da inapoi ?Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !