Author Topic: Starea mentala in Parkour  (Read 991 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Starea mentala in Parkour
« on: July 23, 2012, 11:57:30 PM »
Parkour-ul este liber şi fara limite. Nu atât de mult în mod fizic, cat in mod mental. Când te duci afară şi te antrenezi, nu te duci să iti inchizi mintea cu reguli şi in indicatii din partea altor persoane. Ai o multime de astfel de ingradiri, în alte sporturi. Când te antrenezi, corpul tau ar trebui sa fie o modalitate prin care mintea ta evadeaza.

In general, creierul este un mecanism complex, experienţa din trecut şi prejudecatile pe care le ai au puterea atat de a te stimula cât şi sa te traga înapoi. Mulţi oameni nu realizează că de cele mai multe ori, atunci când esueaza nu e din cauza că nu au suficienta indemanare. Se intampla fiindca frica ii impiedica sa se concentreze la antrenament.

De aceea se spune ca, în Parkour, eşecurile încep din mintea ta. La marginea nesigurantei. Este vocea care iti spune că nu poţi face saltul sau sentimentul care iti face picioarele sa tremure chiar înainte de a decola.

Acesta este pasul crucial în care oamenii dau inapoi in antrenamentele lor. Prima dată când au nevoie să se confrunte cu slăbiciunile lor şi aleg să renunte la primul accident. Daca vrei sa fi un bun traceur va trebui mai întâi să scapi de starea de nelinişte. Este destul de diferit pentru toată lumea cum o faci, dar ce trebuie să înţelegi este faptul că la începutul fiecarui antrenament trebuie să lasi totul în spatele tău.

Mintea ta nu poate înţelege mişcarile corpului atunci când este tulburată de gânduri. Asa ca ieşi în parc, antreneaza-te si ramai relaxat. Dacă iti faci antrenamentul concentrat, veţi reusi. Orice altceva ar trebui să fie lăsat deoparte, departe de Parkour şi departe de antrenament.

Pentru a explica mai bine, în Hagakure, sau Calea Samuraiului, există un pasaj pe care l-am memorat:
Quote
Oamenii nu ajung la o înţelegere deplina, fiindca preoţii învăţa doar doctrina "Fara Ganduri". Conceptul numit "Fara Ganduri" este o minte care este pura şi lipsită de complicaţii. În mijlocul unei singure respiratii, unde perversitatea nu poate exista, aceea este Calea. Calea este una singura. Dar nu există nici o persoana care poate înţelege această claritate inca de la început. Intelegerea este ceva care nu pot fi atins decât prin aplicarea unui efort asupra unui alt efort.

N-am înţeles cu adevărat ce inseamna până acum cativa ani, dar mi-a placut intotdeauna sa cred ca ştiam ce înseamnă. Am crezut întotdeauna ca m-am antrenat fără frica. Privind însă înapoi la antrenamentul meu, îmi dau seama cât de mult m-am oprit din evolutie, din teama de a nu fi suficient de bun. Si atunci am inteles. În ziua în care îti asumi responsabilitatea completă pentru propria persoana, ziua în care vei mai inventa nici o scuza, aceea e ziua în care începe antrenamentul adevarat.

Acum, când pasesc pe un teren de antrenament, nu mă gândesc la nimic. Sunt doar eu şi obstacolele din fata mea. Şi nu încerc să le depăşesc mai repede, nu încerc să fiu mai bun decât altcineva. Incerc doar să ma deplasez fără sa ma gandesc cum o voi face. Dacă am o problemă sau se întâmplă să ratez şi nu reuşesc, am mai multe şanse sa aterizez în condiţii de siguranţă atunci când mintea mea este limpede, corpul este relaxat şi nu am aşteptări mari de la mine.

Si cred ca in mintea fiecarui traceur ar trebui să fie un vis, nu o definiţie. Nu cred ca oamenii mai au timp pentru a visa în zilele noastre. Nu când toată lumea alearga după adrenalina, faimă, avere sau modalităţi de a-si impresiona prietenii. Este destul de greu sa visezi ... să continui sa te antrenezi pentru tine. Asta e motivul pentru care de multe ori te regasesti facand echilibristica pe un fir subţire trasat între societate şi dorinţele tale.

Nu mai încerca să faci tot ce vor ceilalti pentru tine, şi începe să faci tot ce vrei ... in timpul tau, şi ritmul tau.

Bonus: http://www.freerunningtv.com/films/musique-de-la-rue/
Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !