Author Topic: Comportamentul psihicului  (Read 819 times)

Cris

 • Staff Traceurs.RO
 • Administrator
 • Traiesc pe forum
 • *****
 • Posts: 516
 • Din infrangeri se nasc invingatorii
  • RebornEducation
Comportamentul psihicului
« on: July 24, 2012, 12:40:31 AM »
Psihologia din spatele unui traceur (sau a unui atlet) incorporeaza 4 mari aspecte, considerate si calitatile mentale principale de care ai nevoie pentru a persevera:

1. Concentrarea - abilitatea de a acorda intreaga ta atentie antrenamentului
2. Increderea - siguranta in puterile proprii
3. Controlul - abilitatea de a-ti controla emotiile indiferent de distractiile din jur (si nu ma refer la bairame sau bautura).
4. Hotararea - abilitatea de a lucra incontinuu pentru a-ti indeplini telurile impuse.

1. Concentrarea

Concentrarea este capacitatea mentala de a acorda intreaga ta atentie miscarii pe care vrei sa o efectuezi. Daca unui traceur ii lipseste concentrarea, atunci abilitatile sale fizice nu vor putea fi folosite eficient si nu va putea depasi obstacoolul sau termina traseul.

Strategiile de a-ti imbuinatati concentrarea sunt extrem de variate si depind de la o persoana la alta. O modalitatea de a-ti pastra concentrarea e sa iti stabilesti teluri la inceputul fiecarui antrenament. De exemplu, astazi, pana la sfarsitul zilei, vreau sa termin traseul acesta in 15 secunde, fata de 25 sec. acum doua zile. Astfel vei avea un tel principal care implementeaza mai multe tehnici si teluri subordonate incorporat intr-un un factor motivant principal. Acesta iti va permite sa ramai concentrat pe tot parcursul antrenamentului asupra unui singur lucru. Nu va mai trebui sa gandesti secvential 15 tipuri de vaulturi, cat leap-uri sau flip-uri care iti pot distribui atentia si te pot face sa te accidentezi.

2. Increderea

Increderea este rezultatul comparatiei dintre telul si abilitatile unui atlet. ca traceur vei avea incredere in tine numai daca vei crede ca iti vei putea atinge telul.

Pentru a-ti imbunatati increderea in sine poti folosi vizualizarea mentala pentru:
 • a vizualiza reusitele din trecut si sentimentul incheierii acestora
 • imaginarea a diferite scenarii, trasee, si cum le-ai putea depasi

3. Controlul

Identificarea si intelegrea motivului unei anumite emotii este un pas foarte important in preluarea controlului asupra propiilor emotii. Abilitatea unui traceur de a-si tine emotiile sub control in fata obstacolelor si de a pastra o atitudine pozitiva este esentiala evolutiei sale pe plan fizic si mental. Doua emotii care sunt de obicei asociate cu performantele slabe din timpul antrenamentelor sunt anxietatea si furia.

Anxietatea vine in doua fome - fizica (transpiratie, stari de voma, nevoia de a merge la toaleta chiar) si mentala (ingrijorarea, gandurile negative, dezorientarea si lipsa concentrarii).

Cand un traceur (sau un atlet) se infurie, motivul infurierii devine singurul lucru la care acesta se mai poate gandi. Lipsa concentrarii, duce astfel la deteriorarea drastica a performantelor tale si de aici nu mai e decat un pas catre accidentari sau chiar mai rau. Nu va antrenati in aceste conditii.

4. Hotararea

Performantele unui traceur depind in special de cat de ferm ramane concentrat asupra telurilor sale pe parcursul antrenamentelor si a anilor (lunilor) de actvitate. Un traceur nu trebuie sa depaseasca numai obstacole in parkour ci si pe cele din viata reala, care pot interfera cu determinarea lui si entuziasmul.

Hotararea poate disparea din cauza:

 • lipsei aparente a unor imbunatatiri in tehnica/forta
 • lipsa intelegerii filosofiei din spatele disciplinei
 • plictiseala
 • lipsa placerii din activitatea sa
 • anxietatea in legatura cu performantele

Din nou, stabilirea unor teluri generale si la inceputul fiecarui antrenament te pot ajuta foarte mult. Antrenamentul cu grupuri de oameni entuziasti sau care te pot sustine moral e din nou o idee foarte buna.

Pana la urma... merge orice va face pe voi sa continuati.

Cam atat. Sper sa fie o adaugire relevanta textului de mai sus... bafta la antrenamente.
Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !