Author Topic: Vointa si suferinta  (Read 910 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Vointa si suferinta
« on: July 24, 2012, 12:45:56 AM »

?Cand o persoana se antreneaza o singura data, nu se intampla nimic. Cand o persoana se forteaza sa faca un lucru de o suta sau o mie de ori, atunci se va dezvolta in mai multe feluri decat fizic.
Ploua ? nu conteaza. Esti obosit ? nici asta nu conteaza. Atunci nici cu vointa nu vei avea probleme
?  - Emil Zatopek

Diferenta intre un practicant mediocru si un practicant bun sta in vointa. Practicantul bun isi exerseaza disciplina necesara pentru a se cunoaste pe sine. Se antreneaza pentru a fi mai puternic decat crede ca va fi vreodata necesar. Se antreneaza si se odihneste corespunzator pentru a avea energia necesara ? in orice moment, in orice situatie, oricand. Repeta o miscare si dupa ce ?a prins tehnica?, si dupa ce ii iese perfect, pana ce ii iese perfect de fiecare data, fara exceptie.

Pana si cei mai buni practicanti cad, gresesc, rateaza. Diferenta sta in mentalitate, in felul in care priveste o ratare, o cadere, si mai ales ce alege sa faca dupa ce a cazut. Cei care se antreneaza cu un scop, cu pasiune si care pun suflet in ceea ce fac, se vor ridica si vor incerca inca o data, vor stii de ce au cazut, si ce au de facut pentru a nu se repeta.

Un practicant bun isi continua antrenamentul indifferent de conditiile de afara, fie ca ploua, sau bate vantul, sau ninge, sau este ger, isi pune o gluga, sau o haina in plus, si continua. Un practicant cu vointa nu va incerca sa evite ?micile neplaceri? care pot aparea in fiecare zi (starea vremii, chef, etc) ci le va astepta si le va considera o parte integrata in antrenament.

Un practicant bun isi da seama cand are o zi nefasta si se antreneaza in consecinta.

Dar de unde vine aceasta vointa si enduranta ? Din recunoasterea a ceea ce vrei si a scopurilor tale, iar apoi a indura orice este necesar pentru a le atinge. O vointa puternica se formeaza prin suferinta, in urma careia esti recompensat. Oare o vointa de fier se naste din ani de antrenament cu cate 2-3 ore de antrenament pe zi , sau oare acei ani de antrenament si acele ore sunt rezultatul tocmai acelei vointe de fier ? Nu exista un raspuns corect, pentru ca vointa si actiunea se completeaza reciproc.

Suferinta (in orice forma) da oportunitatea de a exersa vointa si a dezvolta enduranta. Inlocuiti alergarea de placere cu alergarea cu un scop pentru a dezvolta determinarea. Antrenati-va in conditii adverse (grele), mai dificile decat cele in care va simtiti confortabili. Evitati confortul.

Mintea si corpul se adapteaza atat la comfort cat si la deprivarea lui. Experientele dificile si lectiile pe care le invatam ?the hard way? pot fi percepute ca irationale si riscante din perspective spectatorului asezat comfortabil pe canapea, dar sa inveti sa te descurci cu ele, sa le faci fata, sa poti ? este esential. Bucurati-va de oportunitatile in care trebuie sa faceti fata unor dificultati care practic ar ?strivi? un nepracticant.

Ma gandesc de cate ori am avut dureri, de la accidentari sau alt fel, intentionate sau nu, si imi dau seama ca este doar o foarte mica parte in comparatie cu suferintele indurate de altii, cum ar fi Sebastian Foucan, Stephane Vigroux sau David Belle.

Invatati sa suferiti.

Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !