Author Topic: Arta deplasarii si Parkour  (Read 1034 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Arta deplasarii si Parkour
« on: July 24, 2012, 01:09:43 AM »
Articol scris in original de Brian, membru al staff-ului parkour.net :

Parerile mele despre ? Arta deplasarii ? si Parkour , NU FAPTE STABILITE !

Recent am pus echipei parkour.net o intrebare care ma sacaia de ceva vreme, de cand am vazut documentarul ? Yamakasi Next Generation ?
Am primit niste raspunsuri interesante pa care as vrea sa le impartasesc.


Am aflat ca Jin (membru al echipei parkour.net) s-a intalnit cu Chau din grupul Yamakasi si l-a intrebat daca a facut antrenamente Parkour iar acesta a raspuns ca a facut antrenamente Yamakasi?sau ceva de genul acesta. Dupa ce am vazut documentarul in care vorbeau despre ? Arta deplasarii ? m-am gandit ca ? Arta deplasarii ? si Yamakasi sunt una si aceeasi.

Intrebarea mea a fost una destul de simpla. Care este exact treaba cu Yamakasi si Parkour, care este diferenta ? este acelasi lucru sau sunt 2 lucruri complet separate ?

- Ambele se numesc ? Arta deplasarii ?
- Daca inlaturati acrobatiile, Yamakasi poate fi rapid si eficient
- Antrenamentele Parkour pot contine acrobatii. Dar nu Parkour in sine.
- Yamakasi se traduce prin spirit puternic, corp puternic, om puternic
- Ca si traceur, trebuie sa ai un spirit puternic, un corp puternic si sa fii un om puternic
- Ambele au acelasi inceput (prieteni, locatii, etc) si radacini in ? Metoda Naturala ?
- Miscarile si tehnicile sunt considerate aceleasi
- Ambele scopuri sunt de a ajunge o persoana mai buna, de a fii mai bun in fiecare zi, de a progresa, etc
- Antrenamentul se realizeaza in acelasi fel, sarituri, combinatii, viteza, ziduri, oras, padure, etc.

Deci personal nu vedeam diferenta.

Cea mai frecventa intrebare si cea mai discutata problema este cea a Parkour-ului si a acrobatiilor ? sper ca acest articol sa lamureasca lucrurile.
Trebuie sa tinem minte ca ? L?art du Deplacement ? se traduce aproximativ ? Arta Deplasarii ?.
Multi oameni uita acest lucru, sau nu stiu diferenta, multi cred ca este doar un alt cuvant pentru Parkour, ceea ce nu este, si acest lucru este deseori interpretat gresit.

Atunci cand organizatia Urbanfreeflow a creat freestyle Parkour, multi oameni au fost furiosi. Motivul : Orice s-ar face sau s-ar spune, Parkour-ul, din definitie, nu poate include flipuri sau acrobatii . Au lansat acest ? Freestyle Parkour ? pentru a linistii toate discutiile pe aceasta tema insa nu au facut decat sa le amplifice.
Freestyle parkour exista deja, insa numele este ? Arta Deplasarii ?.

Asa cum vad eu situatia , Parkour provine din ? Arta Deplasarii ?. Miscarile din ? Arta Deplasarii ? care erau executate in viteza si eficient au fost scoase si denumite Parkour. Astfel, pe de o parte cele doua sunt acelasi lucru, pe de alta parte nu.

Nimeni nu poate definii ? Arta Deplasarii ? pentru ca ea este pur si simplu arta miscarii. Poti fii rapid, eficient dar in acelasi timp poti adauga orice fel de miscare pe care tu o consideri o miscare ce te va ajuta sa progresezi.

Motivul pentru care foarte multi oameni (Traceuri cu experienta) se enerveaza atunci cand vad clipuri denumite Parkour dar includ si elemente acrobatice, deriva din faptul ca ii spun Parkour fara a se gandii la definitia Parkour-ului. Sunt sigur ca multi dintre voi ati vazut foarte multe clipuri video denumite Parkour, care defapt contin doar acrobatii si trickuri. Aici este marea problema.
Daca clipurile video s-ar numii ? Arta Deplasarii ? nu ar mai fii o asa mare problema deoarece Parkour-ul nu ar mai fii prost interpretat.

Trebuie sa tinem minte ca Parkour reprezinta partea din ? Arta Deplasarii ? care este rapida si eficienta.

O alta problema dezbatuta este faptul ca oamenii isi spun Traceuri. Un traceur stie ce este eficient si ce nu. Un traceur este eficient, rapid ca un glont zburand peste obstacole, nu oprindu-se si risipind energie.

Sper ca acest articol sa ii lamureasca pe cei care aveau intrebari despre ? Arta Deplasarii ? si Parkour.Articolul original, disponibil Aici[click me]


Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !