Author Topic: Armura  (Read 998 times)

Cris

  • Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • *****
  • Posts: 516
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Armura
« on: July 24, 2012, 01:10:34 AM »
Armura

Termenul 'armura' in Parkour se refera la nivelul tau de protectie impotriva posibilelor accidente si abilitatea psihica de a rezista  eforturilor si a fortelor care fac presiune asupra corpului. Ideea este de a te privi ca fiind un razboinic iar un razboinic bun are nevoie  de o armura puternica daca vrea sa reziste intr-o batalie. Desigur, majoritatea traceurilor nu practica Parkour pentru a lupta intr-o  batalie, dar lectia este aceasi. Avem nevoie de o armura puternica si completa pentru a ne proteja.

Asemeni cavalerilor de demult, exista multe parti care ne compun propria armura si este important sa dedicam timp dezvoltarii fiecarei parti  pentru a fii puternica si pregatita astfel incat sa nu cedeze atunci cand avem nevoie de ea.

Eu consider ca sunt doua tipuri diferite de armura, 'Armura Interna' si 'Armura Externa'.

O rezumare a 'Armurii Interne' - Cea mai importanta parte a arumurii unui razboinic este casca, care ii protejeaza capul... asemeni, cea mai  importanta parte corpului nostru este capul. Mintea noastra este cheia centrala oricarui element care ne leaga de Parkour, iar in cazul in  care nu ne construim o minte puternica si ascutita, restul defensivei noastre nu va fii niciodata la fel de puternica precum poate fi.  'Armura Interna' se refera deasemenea la toate organele noastre interne ( inima, sistemul respirator etc.), precum si oasele, care au nevoie  sa fie mentinute cu un regim alimentar stabil si cu un antrenament progresiv.

O rezumare a 'Armurii Externe' - Aceasta acopera majoritatea corpului, si anume: gatul, umerii, biceps, triceps, cotul, incheieturile mainii,  mainile, degetele, pieptul, spatele, abdomenul, coapsele, gambele, genunchii, tibiile, gleznele etc. Deasemenea clasam pielea ca fiind o  parte din armura externa. Este important sa conditionam pielea astfel incat sa fie rezistenta impotriva zgarieturilor, frecarilor,  sangerarii, prafului. Asprirea pielii mainii este particular importanta precum mainile oamenilor au devenit moi dea'lungul timpului datorita  nivelului scazut de activitate a acestora comparata cu cea a stramosilor nostrii de demult.


Construirea Armurii


Armura Interna:

-Mintea
O minte puternica este esentiala in Parkour si pune baza fundatiei pentru restul armurii. Abilitatea noastra de a ne misca este dependenta de  abilitatea de a putea da ordine corpului ce sa faca... si ce anume poate sa faca. Un principiu este acela ca majoritatea oamenilor nu au  probleme, ne miscam in fiecare zi si nu ne gandim la asta - pur si simplu ii spunem corpului nostru sa se miste iar mintea da drumul reactiei  in lant necesare pentru ca acest lucru sa se intample. In cele din urma vom invata sa ne educam singuri. Doar prin timp si experienta mintea  va invata de ce este in stare corpul nostru, iar prin multa practica va permite corpului sa faca acea miscare fara sa interfereze cu senzatia  de indoiala. Noi in principiu ne incepem calatoria in Parkour precum 'un caine in lesa' - cu timp, stapanul ( mintea noastra ) invata sa aiba  incredere in caine ( corpul nostru ), si ii ofera din ce in ce mai multa libertate de miscare, lasandu-i lesa mai moale. In opinia mea,  scopul final este acela de a da drumul din lesa corpului nostru si ai permite sa hoinareasca liber oriunde iar place fara ca mintea sa-l  limiteze.

-Organele Si Sistemul Respirator
Fara un sistem complet functional si imunitar, defensiva noastra externa va fi mereu slaba... Pentru a mentine inima si sistemul nostru  intern puternic si sanatos este nevoie de o dieta echilibrata si de a nu consuma nimic in exces. Decizile care le iei in timpul mesei vor  afecta direct capacitatile de a te antrena eficient in decursul zilei. Cei mai buni traceuri isi trateaza corpul precum atletii si il  respecta prin hranirea acestuia cu 'combustibilul' necesar pentru a functiona la performanta maxima.

-Sistemul Osos
Oasele depind in primul de o dieta foarte buna pentru a fii puternice. Cacliu este cunoscut ca fiind sursa care mentine oasele puternice.  Acesta se gaseste in lapte si in diferite produse lactate. Incercati sa beti lapte cu continut de grasime redus. Cealalta cale importanta de  a mentine oasele puternice si sporirea densitatii acestor este de a le solicita. Incepeti de jos cu sarituri usoare si repetate, iar in timp  indelungat, mariti nivelul de impact astfel incat oasele sa inceapa sa se simta comod cu stresul sariturilor mai mari.Oasele puternice sunt  esentiale pentru un traceur.


Armura Externa:

-Muschii
Muschii nostri ne permit sa ne miscam cu gratie, viteza si putere. Mentinerea si dezvoltarea acestora este vitala pentru cresterea nivelului  propriu in Parkour. Datorita naturii activitatii alese, ne folosim de fiecare muschi din corpul nostru, asa ca avem nevoie sa ne construim  fiecare muschi la un nivel puternic. Din fericire, simpla practicare de Parkour si depasind diferite obstacole, ne construim muschii necesari  pentru a putea face activitatea propusa, dar pentru un traceur care vrea sa-si impinga limitele si sa evolueze la potentialul maxim posibil,  timp aditional si efort trebuie sustinut in dezvoltarea fizica a muschilor. Conditionarea zilnica si antrenamente de intarire trebuie sa fie  o parte din viata unui traceur, iar prin imbunatatirea partii fizice, partea tehnica se va dezvolta mult mai repede. Trebuie sa aveti grija  sa nu suprasolicita muschii, odihna suficienta ( pana la 48 ore ) este cruciala pentru un muschi sa se vindece dupa o sesiune intensiva de  antrenament. Invatarea de a pastra echilibrul dintre munca intesiva si odihna corecta este un lucru care are nevoie de timp si practica, dar  gasirea echilibrului este esentiala.

-Articulatile
Articulatile noastre fac conexiunea dintre diferite parti ale 'armurii' noastre, daca nu la fel de importante, atunci ele sunt cele mai  importante parti ale 'armurii externe'. Principalele articulatii pe care trebuie sa le lucrati sunt: coatele, incheieturile mainii, genunchii  si gleznele. Ve-ti pune presiuni foarte mari asupra celor mentionate atunci cand practicati, asa ca este esential ca acestea sa fie  puternice. Secretul pentru a avea articulatii puternice este inca odata, regimul alimentar echilibrat, deasemenea lucrarea mobilitatii  acestora, prin exercitii indelungate. Suplimente precum multivitaminele, calciu lactic (doar la prescriptia medicului) pot fi luate in  considerare pentru mentinerea articulatilor intr-o forma buna, in special pentru mai tarziu in viata.

-Pielea
Adevarul este ca Pakrour este o disciplina dura, in special pentru palme. In primele luni de antrenament este foarte probabil sa va taiati,  zgariati si sa pierdeti sange din palme. Acest fapt este normal si invinuit sunt predecesorii nostrii. Datorita schimbarii conditiilor de  trai a oamenilor in decurs de circa o mie de ani, omul tipic nu mai are nevoie sa se catere in copaci, sa arunce cu sulite sau sa-si  construiasca adapost, asa ca palmele noastre au devenit fine si moi dea'lungul timpului. Parkour este un semnal de alarma pentru palme si le  aduce starea lor care o aveau acum mult timp. Daca studiati palmele primatelor veti vedea ca sunt foarte tari si se folosesc de acestea  pentru a se balansa dinr-un copac intr-altul. In societatea de astazi, este considerat un lucru bun ca baietii si fetele sa aiba palme fine  si matasoase. Din nefericire, daca vrei sa practici Parkour, vei alege calea pe care societatea actuala are probleme de a o accepta si in  general se opune. Cea mai buna metoda de ati intarii palmele este de ate catara in copaci si sa va balansati de crengi, folositiva mult  mainile pentru a depasi obstacole... si incercati mersul qvadruped. Va dura ceva timp, dar in cele din urma mainile dumneavoastra vor fi mai  tari ca niciodata, veti sti ca sunt pregatite atunci cand va taiati din ce in ce mai rar si cand balansul de o creanga de copac va fi facut  cu usurinta un timp indelungat fara a resimti dureri.-scris de Chris Rowat (aka Blane)

Articol Original [Aici]
Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !