Author Topic: Frontflip  (Read 7525 times)

Cris

• Staff Traceurs.RO
  • Administrator
  • Traiesc pe forum
  • Din infrangeri se nasc invingatorii
    • RebornEducation
Frontflip
« on: July 29, 2012, 01:12:37 AM »
Atentie: Nu sunt gimnast sau instructor, nu am nicio calificare in acest domeniu, toate sfaturile date de mine in acest tutorial sunt din propria experienta si din experienta colegilor mei de antrenament.

Frontflip-ul, impreuna cu sideflip si backflip este unul dintre cele 3 salturi de baza pe care un freerunner trebuie sa le cunoasca si perefectioneze pentru a putea evolua la elemente superioare cum ar fi salturi cu peretele, cu rotatie etc.

Frontflip-ul nu prezinta un obstacol prea mare din punct de vedere psihic de aceea recomand sa fie chiar primul salt invatat.
Este considerat a fi cel mai greu salt de baza deoarece pentru a putea sa-l aterizezi trebuie sa constientizezi cu exactitate pozitia corpului in aer deoarece nu poti vedea aterizarea asa cum poti la sideflip sau backflip si trebuie mai degraba sa o simti.

Sunt 2 moduri de a executa acest element in functie de miscarea pe care o au mainile la desprindere:
1.Primul mod: Mainile sunt aruncate de la solduri in sus la desprindere, urmand sa fie trase inapoi spre genunchi la ghemuire atunci cand se atinge inaltimea maxima.
De cele mai multe ori saltul executat in acest fel se va executa pe o distanta marita, practicantul avand tendinta sa isi arunce mainile in fata nu in sus, astfel pierzand din inaltime dar castigand distanta.
Exemplu:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=NSquVodpWlA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NSquVodpWlA</a>

2.Al 2-lea mod: Mainile pleaca de desupra capului, miscarea este similara cu o plonjare in bazin numai ca se executa in sus nu in fata, mainile sunt extinse la desprindere si urmeaza traiectoria unui arc de cerc spre genunchi la ghemuire acordand un plus de viteza rotatiei.
Acest frontflip este unul curat, de gimnastica, rotatia facandu-se pe loc distanta parcursa in fata fiind minima.
Exemplu:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GR7NuZoxU8c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GR7NuZoxU8c</a>

Va rog sa urmariti acest clip al meu in timp ce cititi mai jos pentru a intelege mai bine explicatiile.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=QFFNq1LkXIA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=QFFNq1LkXIA</a>

Pasii propriu-zisi in executarea unui frontflip:

1.Avantul: nu sunt necesari mai mult de 5 pasi avant in executarea unui salt, stiu ca sunteti tentati sa va faceti avantul de 1 km dar asta nu ajuta la nimic ci dimpotriva o sa obositi pana la executare.
2.Bataia si desprinderea: Bataia se va face cu ambele picioare in acelasi timp pe aceeasi linie, mainile sunt aruncate in sus, privirea in fata.
Nu sariti burtal in pamant! pamantul nu este o trambulina, asta nu va va ajuta la absolut nimic!!!
Nu am sa va spun asa cum o fac majoritatea tutorialelor sa sariti exclusiv in sus pentru ca daca ati face asta nu veti executa niciun salt ci o simpla saritura.
Pentru a reusii sa realizati acest element corpul trebuie sa urmareasca traiectoria unui arc de cerc foarte deschis, imaginati-va ca va aruncati mainile pe un arc de cerc in sus si putin in fata ca linia rosie din desen.
Atentie: Pentru a va lua inaltime este foarte important sa intarziati saltul, cu alte cuvinte sa asteptati sa ajungeti la inaltimea maxima in care corpul este perfect intins in aer inainte sa va strangeti, observati a 2-a poza inaltimea la care sunt inainte sa imi trag picioarele la piept.
3.Ghemuirea, gruparea: Cand ati ajuns la inaltimea maxima, aduceti-va genunchii catre piept, pana in punctul in care va ating umerii si sunteti ca o bila perfecta. Prindeti-va de tibii pentru o grupare stransa.
Ce am observat este ca rotatia se face si mai rapid si stransoarea e si mai buna daca aduceti odata cu genunchii si barbia in piept, deci bagati puternic barbia in piept.
4:Aterizarea: Dupa ce v-ati gehmuit pentru o unitate foarte scurta de timp desfaceti-va si aruncati-va picioarele spre pamant. Varfurile trebuie sa fie cele care vor atinge primele punctul de aterizarea pentru evitarea socului, genunchii flexati, privirea in fata la fel ca la plecare.
Picioarele pot ateriza pe rand pentru continuare alergarii sau ambele in acelasi timp.

Va sfatuiesc sa incercati acesti pasi pe o suprafata cat mai moale posibila, pentru a va obisnuii corpul cu miscarea.
Asemenea celorlalte flip-uri, saltul pe fata nu e o miscare naturala pentru corp si mai ales la inceput, acesta va face tot ce ii sta in putinta sa evita rotirea peste cap declansand diferite reflexe de protectie care va vor impiedica sa executati corect.
Cu timpul va deveni un element comfortabil pentru corp si aceste reflexe vor disparea lasandu-va sa va concentrati pe diferitele aspecte de finete al flip-ului.

Exersati gruparea prin stand intins pe spate cu mainile in sus si aducandu-va cat de rapid posibil genunchii la piept in timp ce ii prindeti cu mainile. Dupa care intindeti-va iar si repetati.

Probleme des intalnite:

1. Aterizez in picioare dar corpul mi se duce in fata si vin in 4 labe sau intru intr-un roll fortat.
Problema: Nu te desfaci cand trebuie, ramai ghemuit prea mult, probabil nu ai nici inaltimea necesara unei aterizari line.
Solutie: Sari mai sus desfa-te mai repede.

2.La aterizare primele care ating pamantul sunt picioarele dar apoi cad tot in fund desi imi iau inaltime si imi fac rotatia buna.
Problema: Te desfaci prea devreme.
Solutie: Desfa-te putin mai tarziu.

3.Am forta in picioare si imi iese saltul dar arata oribil si nu pot sa ma strang.
Problema: Faci rotatia prea din scurt, corpul tau nu urmeaza traiectoria unui arc de cerc, nu tragi indeajuns de tare de genunchii si nu astepti pana corpul e perfect intins pentru a-ti face rotatia.
Solutie: Imagineaza-ti ca dai echer nu frontflip ( echerul este un frontflip in care corpul si picioarele drepte formeaza un unghi de 90 de grade la grupare) si in punctul maxim al inalatarii trage puternic genunchii intr-o grupare stransa.

4.Orice as face ma rup in doua.
Problema: Nu ai corpul pregatit pentru miscare.
Solutie: Fa ceva exercitii de conditionare si incearca niste miscari simple, flick pe fata, roata etc sa-ti obisnuiesti corpul cu miscarea de dat peste cap.

Aceasta comunitate sprijina PARKOUR-ul, nu COMPETITIA - antrenati-va fara rivali !

bobo

• Nou venit
  • *
Re: Frontflip
« Reply #1 on: August 01, 2012, 11:55:13 PM »
interesante tutoriale si explicatii foarte bune, am sa incerc sa execut si eu mai bine frontflipul ca si eu am anumite gresheli cand e vorba de sol doar ca eu incercam sa il fac dintro bataie de pe un picior, dar nu prea imi iese :D aveti ceva si pentru asta ?

FLODpk94

• Nou venit
  • *
  • Locatia: piatra neamt
  • Prenume: stefan e.
« Reply #2 on: August 02, 2012, 10:32:16 PM »
interesante tutoriale si explicatii foarte bune, am sa incerc sa execut si eu mai bine frontflipul ca si eu am anumite gresheli cand e vorba de sol doar ca eu incercam sa il fac dintro bataie de pe un picior, dar nu prea imi iese :D aveti ceva si pentru asta ?

Daca te referi la webster,asta-i cel mai bun tutorial : http://www.youtube.com/watch?v=vIj0NJBslhs

bobo

• Nou venit
  • *
« Reply #3 on: August 02, 2012, 11:24:39 PM »
nu nu pentru webster :D pentru frontflip de pe un picior :D

Sufy

• Nou venit
  • *
  • Imi Plac Cerealele!
  • Locatia: Craiova
  • Prenume: Cristi
« Reply #4 on: August 02, 2012, 11:42:14 PM »
Webster = Frontflip de pe un picior.Ca il faci ghemuit cu aterizare pe 2 picioare,fie ca il faci cu picioarele drepte si aterizezi in apel tot webster se numeste.
There’s an old saying: That which doesn’t kill you makes you stronger. I don’t believe that. I think the things that try to kill you make you angry and sad. Strength comes from the good things; your family, your friends, the satisfaction of hard work, those are the things that will keep you whole, those are the things to hold onto when you’re broken.

scorpion-king

• Nou venit
  • *
  • Locatia: intorsura buzaului
  • Prenume: lucian
« Reply #5 on: August 12, 2012, 06:10:07 PM »
da si la mine e problema cu aterizarea fac rotatia completa si cad in picioare dar sunt inca grupat si nu stiu cum sa ma desprind mai repede

Vancea

• Nou venit
  • *
  • Locatia: BaiaMare
  • Prenume: Emi
« Reply #6 on: August 22, 2012, 02:43:13 AM »
Incerca sa vezi ce nu faci bine... Eu cand fac un trick ma gandesc asa... 1.Inaltimea, 2.Cum trag sa ma invart, 3.Ghemuiala. Mie sincer astea mi se par mai importante. Vezi ce ai putea inbunatati la frontul tau. :D Sincer, eu din experienta pot spune ca totul poate fi imbunatatit oricand... Nu exista limite. Incercearca sa le faci toate macar medium. Sa ai o inaltime medie (pe la pieptul tau). Sa tragi tare, daca simpti ca te invarti incet trage mai tare. Si ghemuiala, desi e cam uitata de lume, eu zic ca e foarte importanta. Am incercat la un antrenament flipuri deschise, si incet ma inchideam... Si se vede 100% diferenta! Cand ma ghemuiam la frontflip il reuseam doar dintr-un pas. Eu incerc sa imi lipesc gamba de coapsa, si copasa de piept, si sa ma prind cu palmele de bila aia de la glezna (am uitat cum se numeste), sa stau putin cracit, si capul intre genunchi. Si e super, ti-as sugera sa incerci, te invarti foarte foarte repede, si o sa ai destul timp sa te deschizi si sa astepti sa aterizezi. Daca asta nu merge, filmeaza-te si vezi ce ai putea inbunatati... Inaltimea, invartirea sau ghemuiala.

DănuţBB

• Nou venit
  • *
  • Live life in motion!
    • Parkour Hunedoara Community
  • Locatia: Hunedoara
  • Prenume: Daniel
« Reply #7 on: December 04, 2012, 09:04:26 PM »
Clar trebuie să încerc webster. :D Magnific tutorialul.

Endru

• Nou venit
  • *
  • Locatia: Bacau
  • Prenume: Andrei
« Reply #8 on: December 22, 2012, 11:20:19 PM »
Nu inteleg.
Cad tot timpul in fund , uneori piciorele ajung primele , uneori cad pe fund si apoi vin picioarele.
Am incercat sa ma deschid mai tarziu dar degeaba.
Incerc zilnic pe zapada , deoarece stiu ca trebuie mult exercitiu.
Aveti vreo idee cum pot rezolva?
« Last Edit: August 13, 2013, 05:32:45 PM by Cris »

fasttraceur

• Nou venit
  • *
  • Locatia: Bucuresti
  • Prenume: Florin
« Reply #9 on: December 22, 2012, 11:56:18 PM »
Lucreaza picioarele mai mult.si sari mai in inaltime,nu sarii in lungime.fugi prin zapada mare,sprint,rezistenta,profita de conditiile grele.;)

Felyx

• Nou venit
  • *
  • Daca cazi de 7 ori,Ridicate de 8
  • Locatia: Caracal,Olt
  • Prenume: Felix
« Reply #10 on: January 29, 2013, 06:22:31 PM »
arunca mult de "umeri"... i-ati inaltime multa,cat de multa poti,te-ai grupat,l-ai dat.

Endru

• Nou venit
  • *
  • Locatia: Bacau
  • Prenume: Andrei
« Reply #11 on: March 15, 2013, 10:14:03 AM »
Mersi de ajutor , am uitat sa intru sa mai zic , dar AM REUSIT FRONT :) !
« Last Edit: August 13, 2013, 05:32:53 PM by Cris »