Atentie: Nu sunt gimnast sau instructor, nu am nicio calificare in acest domeniu, toate sfaturile date de mine in acest tutorial sunt din propria experienta si din experienta colegilor mei de antrenament.
Frontflip-ul, impreuna cu sideflip si backflip este unul dintre cele 3 salturi de baza pe care un freerunner trebuie sa le cunoasca si perefectioneze pentru a putea evolua la elemente superioare cum ar fi salturi cu peretele, cu rotatie etc.
Frontflip-ul nu prezinta un obstacol prea mare din punct de vedere psihic de aceea recomand sa fie chiar primul salt invatat.
Este considerat a fi cel mai greu salt de baza deoarece pentru a putea sa-l aterizezi trebuie sa constientizezi cu exactitate pozitia corpului in aer deoarece nu poti vedea aterizarea asa cum poti la sideflip sau backflip si trebuie mai degraba sa o simti.
Sunt 2 moduri de a executa acest element in functie de miscarea pe care o au mainile la desprindere:
1.
Primul mod: Mainile sunt aruncate de la solduri in sus la desprindere, urmand sa fie trase inapoi spre genunchi la ghemuire atunci cand se atinge inaltimea maxima.
De cele mai multe ori saltul executat in acest fel se va executa pe o distanta marita, practicantul avand tendinta sa isi arunce mainile in fata nu in sus, astfel pierzand din inaltime dar castigand distanta.
Exemplu:
2.
Al 2-lea mod: Mainile pleaca de desupra capului, miscarea este similara cu o plonjare in bazin numai ca se executa in sus nu in fata, mainile sunt extinse la desprindere si urmeaza traiectoria unui arc de cerc spre genunchi la ghemuire acordand un plus de viteza rotatiei.
Acest frontflip este unul curat, de gimnastica, rotatia facandu-se pe loc distanta parcursa in fata fiind minima.
Exemplu:
Va rog sa urmariti acest clip al meu in timp ce cititi mai jos pentru a intelege mai bine explicatiile.
Pasii propriu-zisi in executarea unui frontflip:
1.Avantul: nu sunt necesari mai mult de 5 pasi avant in executarea unui salt, stiu ca sunteti tentati sa va faceti avantul de 1 km dar asta nu ajuta la nimic ci dimpotriva o sa obositi pana la executare.
2.Bataia si desprinderea: Bataia se va face cu ambele picioare in acelasi timp pe aceeasi linie, mainile sunt aruncate in sus, privirea in fata.
Nu sariti burtal in pamant! pamantul nu este o trambulina, asta nu va va ajuta la absolut nimic!!!
Nu am sa va spun asa cum o fac majoritatea tutorialelor sa sariti exclusiv in sus pentru ca daca ati face asta nu veti executa niciun salt ci o simpla saritura.
Pentru a reusii sa realizati acest element corpul trebuie sa urmareasca traiectoria unui arc de cerc foarte deschis, imaginati-va ca va aruncati mainile pe un arc de cerc in sus si putin in fata ca linia rosie din desen.
Atentie: Pentru a va lua inaltime este foarte important sa intarziati saltul, cu alte cuvinte sa asteptati sa ajungeti la inaltimea maxima in care corpul este perfect intins in aer inainte sa va strangeti, observati a 2-a poza inaltimea la care sunt inainte sa imi trag picioarele la piept.
3.Ghemuirea, gruparea: Cand ati ajuns la inaltimea maxima, aduceti-va genunchii catre piept, pana in punctul in care va ating umerii si sunteti ca o bila perfecta. Prindeti-va de tibii pentru o grupare stransa.
Ce am observat este ca rotatia se face si mai rapid si stransoarea e si mai buna daca aduceti odata cu genunchii si barbia in piept, deci bagati puternic barbia in piept.
4:Aterizarea: Dupa ce v-ati gehmuit pentru o unitate foarte scurta de timp desfaceti-va si aruncati-va picioarele spre pamant. Varfurile trebuie sa fie cele care vor atinge primele punctul de aterizarea pentru evitarea socului, genunchii flexati, privirea in fata la fel ca la plecare.
Picioarele pot ateriza pe rand pentru continuare alergarii sau ambele in acelasi timp.
Va sfatuiesc sa incercati acesti pasi pe o suprafata cat mai moale posibila, pentru a va obisnuii corpul cu miscarea.
Asemenea celorlalte flip-uri, saltul pe fata nu e o miscare naturala pentru corp si mai ales la inceput, acesta va face tot ce ii sta in putinta sa evita rotirea peste cap declansand diferite reflexe de protectie care va vor impiedica sa executati corect.
Cu timpul va deveni un element comfortabil pentru corp si aceste reflexe vor disparea lasandu-va sa va concentrati pe diferitele aspecte de finete al flip-ului.
Exersati gruparea prin stand intins pe spate cu mainile in sus si aducandu-va cat de rapid posibil genunchii la piept in timp ce ii prindeti cu mainile. Dupa care intindeti-va iar si repetati.
Probleme des intalnite:1. Aterizez in picioare dar corpul mi se duce in fata si vin in 4 labe sau intru intr-un roll fortat.
Problema: Nu te desfaci cand trebuie, ramai ghemuit prea mult, probabil nu ai nici inaltimea necesara unei aterizari line.
Solutie: Sari mai sus desfa-te mai repede.
2.La aterizare primele care ating pamantul sunt picioarele dar apoi cad tot in fund desi imi iau inaltime si imi fac rotatia buna.
Problema: Te desfaci prea devreme.
Solutie: Desfa-te putin mai tarziu.
3.Am forta in picioare si imi iese saltul dar arata oribil si nu pot sa ma strang.
Problema: Faci rotatia prea din scurt, corpul tau nu urmeaza traiectoria unui arc de cerc, nu tragi indeajuns de tare de genunchii si nu astepti pana corpul e perfect intins pentru a-ti face rotatia.
Solutie: Imagineaza-ti ca dai echer nu frontflip ( echerul este un frontflip in care corpul si picioarele drepte formeaza un unghi de 90 de grade la grupare) si in punctul maxim al inalatarii trage puternic genunchii intr-o grupare stransa.
4.Orice as face ma rup in doua.
Problema: Nu ai corpul pregatit pentru miscare.
Solutie: Fa ceva exercitii de conditionare si incearca niste miscari simple, flick pe fata, roata etc sa-ti obisnuiesti corpul cu miscarea de dat peste cap.