Author Topic: Metoda naturala  (Read 2362 times)

wutang

 • Global Moderator
 • Dependent
 • *****
 • Posts: 398
 • No pain... No gain
Metoda naturala
« on: July 28, 2012, 12:05:50 AM »
Aviz cititorilor : este un post lung, foarte lung, FOARTE lung.

Metoda naturala a fost inventata in 1905 de Georges Hebert, in Franta.
Scopul etic al antrenamentului fizic este altruismul si educatia morala.
Antrenamentul nu inseamna tehnici de supravietuire sau miscari aleatorii in natura.

Se urmeaza o metodologie prin care principii pedagogice sunt definite si explicate printr-o serie de carti scrise de catre initiator (Georges Hebert)
Sesiunile de antrenament combina 10 tipuri de exercitii :
 • Mersul
 • Alergarea
 • Saritul
 • Catararea
 • Deplasarea cvadrupeda
 • Mersul in echilibru
 • Ridicarea
 • Aruncarea
 • Apararea
 • Innotul

Toate sunt naturale si folositoare.

Metoda naturala nu vizeaza formarea atletilor specializati, din contra, vrea sa ajute pe oricine sa isi dezvolte intregul potential fizic, vointa si curajul, precum si valori morale concrete.
Aceste capacitati fizice si psihice sunt folositoare oricui in viata de zi cu zi, dar cel mai important, sunt folositoare in situatii de urgenta, periculoase, unde pot fi folosite pentru a ajuta alte persoane.
Motto-ul metodei este fi puternic pentru a fi util, care este versiunea simplificata a frazei :

Trebuie sa fi puternic pentru a fi util, nu doar pentru sine, ci si pentru altiiMetoda naturala, cunoscuta si sub denumirea de Hebertism, a fost fondata in Franta in anul 1905 de catre Georges Hebert (1875-1957) cu scopul de a forma ateleti completi, cu solide valori morale.
Metoda naturala este bazata pe altruism, avand ca motto "A fi puternic pentru a fi util" (Etre fort pour etre utile).
Hebertismul a influentat intr-o mare masura inceputul Parkour-ului, initiat de David Belle, insa acest fapt este cunoscut de foarte putini oameni.

Atat Hebertism cat si Metoda naturala sunt marci inregistrate pe plan international, toate drepturile fiind retinute de catre Regis Hebert, fiul lui Georges Hebert.

Exista o diferenta reala, clara si precisa intre antrenamentul natural si Metoda naturala. Asa cum exista deasemenea o diferenta uriasa intre a vorbi despre, si a practica Metoda naturala. Si este o metoda, un antrenament metodic cu un scop moral care trebuie inteles clar, nu doar aspectul vizual sau tehnic.
Este chiar extreme de important daca vrei sa intelegi cu adevarat despre ce este vorba.

Deoarece toti antrenorii de Metoda naturala au fost ucisi in timpul razboiului, pentru ca a fost ranit pierzandu-si abilitatea de a-si folosi bratul, din cauza problemelor de ordin politic din Franta privind programul national de educatie fizica, din cauza aparitiei sporturilor competitionale sau specializate, visul lui Georges Hebert nu a fost niciodata realizat.


Este important sa se inteleaga cu adevarat ca, spre deosebire de Parkour, Metoda naturala nu este ceva ce poate fi raspandita pur si simplu pe internet, pe site-uri, forumuri sau YouTube. Se aseamana mai mult unei arte martiale, trebuie sa fi initiat si invatat pentru a putea beneficia de toate aspectele practicii. Doar pentru ca poti sa lovesti nu inseamna ca esti un practicant de arte martiale, acelasi lucru se aplica si in cazul Metodei naturale.
Metoda naturala este o metoda coerenta bazata pe imbunatatire graduala, si nu un antrenament aleatoriu in natura. Codul Fortei (Code de la force) initiat de Hebert asigura practicantilor un real progres.
Deasemenea, oamenii invata sa se antreneze impreuna, de exemplu sa ridice si sa care un bustean greu, invata sa fie altruismul, solidaritatea, toleranta, pentru a lucra impreuna, in armonie. Se antreneaza impreuna pentru un scop comun, acela de a ii ajuta pe altii, si nu de a se da in spectacol.
Tehnici de supravietuire si de salvare a vietilor fac parte din aceasta metoda.


Toate acestea nu se pot invata de unul singur.

Pana acum, foarte putini oameni din comunitatea de Parkour au inteles cu adevarat acest lucru.
Antrenamentul natural nu inseamna in mod direct Metoda naturala.
DA, principiile originale ale Hebertismului vor fi pe deplin promovate iar Metoda naturala nu va fi folosita ca o unealta comerciala pentru a vinde cateva produse.
Avand in vedere ca termenul de Metoda naturala este o marca inregistrata, oricine va incerca sa profite de pe urma comercializarii acestei marci va fi dat in judecata. Pur si simplu.

Metoda naturala nu reprezinta doar antrenamentul fizic, ci, chiar mai important, are atasata o componenta a educatiei morale. Este poate cel mai important lucru pe care oamenii ar trebui sa-l retina, si care ar trebui repetat, totul nu se rezuma doar la tehnicile fizice, ceea ce este si mai important este motivul pentru care antrenezi Metoda naturala. Cei care nu vor intelege acest lucru, se vor antrena natural, nu vor practica Metoda naturala. (se observa diferenta ? )
A fi, sau a deveni folositor celorlalti, acesta este adevaratul motiv pe care trebuie sa il aveti in minte si in suflet, si sa vi-l amintiti, mai ales cand este greu.
O completare a antrenamentului invatand tehnici de salvare si supravietuire, folosind echipament medical sau similare este o consecinta logica a intelegerii corecte a acestui scop.

Deci fi puternic pentru a fi util.


Parkour ne permite sa ne descurcam in anumite situatii, nu orice fel de situatii, pentru ca se specializeaza prea mult pe depasirea obstacolelor. Metoda naturala, avand un antrenament mai larg (variat) va permite sa ne descurcam in mai multe situatii, insa din nou, nu cu toate. Exista situatii in care oricum te-ai antrena si orice ai face, nu poti face fata.
De exemplu, daca se intampla sa cazi peste bord de pe un vas, in mijlocul oceanului, noaptea, intr-o apa inghetata, indiferent de cat de puternic esti fizic si mental sau cum te-ai antrenat, o sa mori in cateva minute. Acelasi lucru se intampla si in cazul avalanselor, exploziilor. Nici un antrenament nu poate face fata pericolului extrem sau neprevazut si sa va protejeze de moarte. Corpul uman este potential foarte puternic, dar in acelasi timp si foarte fragil.

Metoda naturala va permite sa va dezvoltati intregul potential psihic, va intareste mintea, va invata curajul, enduranta, altruismul, va educa mintea pana veti intelege valori ca respectul si solidaritatea. Formeaza oameni de incredere, utili, doritori sa ajute.
Acest lucru este prioritar in viata unui om, conform principiilor lui Hebert.

Metoda naturala este o metoda de antrenament, dar are si un motiv intemeiat pentru a se antrena. Este imposibil ca cele doua aspecte sa fie dissociate, fizic si moral.


Asa cum probabil deja stiati, Hebertismul este originea Parkour-ului. Sa spunem deci ca Parkour-ul este o ramura specializata dintr-o disciplina mai larga.

David a fost antrenat de tatal sau, inca din copilarie dupa Metoda naturala. Nu s-a oprit niciodata din antrenament insa s-a concentrate mai mult pe obstacole si a ajuns la un nivel impresionant si inspirational in acel domeniu, intr-un fel creand o disciplina aparte.
Insa orice antrenati in Parkour, se regaseste in Metoda naturala, defapt, veti gasi mult mai multe pentru a va antrena.

Sunt deci doua perspective din care puteti privi Parkour-ul ca si disciplina de sine statatoare, sau o forma simplificata a Metodei naturale.
Ca si in Parkour, nu exista tehnici secrete sau miscari ascunse, practicate doar de cei mai buni, insa exista metode de antrenament pe care nu le-ati vazut pana acum, metode care asigura o dezvoltare completa a corpului , cu un scop filosofic clar, o educatie morala foarte simpla. Inca odata : scopul este sa fi puternic pentru a fi util, acesta este motivul antrenamentului, toate celelalte scopuri sunt secundare.

Sunt multe feluri de a fi util, un artist poate adauga ceva frumos in aceasta lume, un filosof poate aduce mai multa intelegere, un brutar care face paine este util, un prieten care te sustine, etc.

Insa utilitatea de care vorbim aici nu se refera doar la a fi o persoana mai buna, ci prioritar sa fi gata sa actionezi si sa ajuti in situatii dificile.
Daca poti ajuta un batran sa treaca strada, foarte bine, daca poti si cara acea persoana in spate pentru a scapa dintr-un incendiu, este si mai bine, si sa nu lasi oameni sa moara pentru ca tu nu esti in stare nici sa fugi ca sa te salvezi pe tine insuti. In aceste situatii trebuie sa fi puternic, dar sa si iti pastrezi concentrarea si virtutile morale necesare in astfel de situatii.
Esenta morala a Metodei naturale nu este complicata, nici religioasa, nici politica, este chiar foarte simpla, sa fi puternic pentru a fi util.
Develop your body, your mind and your spirit , follow your  way 
Parkour: hard work over time to accomplish skill
Learn the form, seek the formless, hear the soundless. Learn it all, now forget it all. Learn the way, now find your own way.
You have to take it as it happens, but you should try to make it happen the way you want to take it.
- Old German proverb
The individual who is best prepared for any occupation is the one ... able to adapt himself to any situation.
- Mortimer Smith
‎"Without knowledge, skill cannot be focused. Without skill, strength cannot be brought to bear and without strength, knowledge may not be applied."
- Alexander the Great's Chief Physician
If I can do this, I can do anything